Folklornom večeri završilo 22. NG glazbeno ljeto

1400 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 21. kolovoza 2017. – Tradicionalna glazbeno-kulturno-gospodarsko-turistička manifestacija “NG glazbeno ljeto”, završila je 20. kolovoza, kao i uvijek u znaku tradicisjke baštine. Zbog kiše i hladnijeg vremena održana je u novogradiškom Domu kulture u kojemu se okupio doista veliki broj zaljubljenika u kulturnu baštinu.

Po prvi puta organizacije su se prihvatili članovi KUD-a Mala i bili odlični domaćini,što su dokazali i puno puta do sada kada je Mala dočekivala goste i prijatelje.

Uz domaćine su nastupili i pjevačka skupina “Zlatne godine” Matice umirovljenika grada Nova Gradiška, Folklorni ansambl mladih, HKUU Trenk te gosti KUD Tkanica iz Okučana, koja je, prema riječima predsjednice Zrinke Grgić, zadnji puta na NG glazbenom ljetu bila prije 10 godina.

Bogat kulturno umjetnički program začinila su svakako djeca. Dječji folklor KUD-a Mala prvi puta se predstavio publici, FA mladih provjereno odličan, a djeca okučanske Tkanice su zaradila veliki pljesak za vesele podravske svatove. Uživala je publika i u šaljivoj koreografiji Banata, te Bunjevki. Da godine nisu važne ako je srce mlado pokazali su i ovoga puta naši umirovljenici, a veselje slavonskog zavičaja donijeli su Trenkovci i Folklorni ansambl mladih. Na duhovit i neposredan način i ove je godine večer folklora vodio Silvijo Stilinović.

Uz riječi dobrodošlice, kratku osobnu iskaznicu KUD-a Mala prezentirala je predsjednica Melinda Škramić, a zaljubljenicima u kulturnu baštinu obratile su se tijekom večeri i Zrinka Grgić, predsjednica Tkanice iz Okučana, najavljujući Smotru dječjeg folklora u rujnu u njihovoj organizaciji te Ernestina Straga Šašić, predsjednica FA mladih NG, koja je najavila manifestaciju “Slavonija vesela”- natjecanje u tradicijskim igrama, izbor najljepšeg djeteta u narodnoj nošnji i natjecanje u kuhanju trganaca- u subotu 26. kolovoza na središnjem novogradiškom trgu.

Ovogodišnje NG glazbeno ljeto bilo je posvećeno dvojici ljudi, kojih više nema s nama, a to su Zlatko Štefanac i Josip Pintarić-Puco. Čika Puco je i inicirao početak ovih događanja prije 22. godine, a Zlatko, jedan od veterana manifestacije, u naš kraj je doveo brojne glazbenike hrvatske glazbene scene.

Još jedno NG glazbeno ljeto je iza nas

Bogato kulturnim i glazbenim sadržajima (koncert ozbiljne glazbe “U ljetnu večer”-novogradiški mladi glazbenici koji su završili ili pohađaju glazbeni odjel OŠ M.Lovrak), programima za djecu i mlade (Kids fun zone), zapravo za sve generacije, gospodarskom ponudom domaćih proizvoda i suvenira, domaćega piva (OPG Bošnjak i mali slavonski pivari) edukativnim sadržajima udruge ECKO, Auto kluba (edukacija za sigurnu vožnju), a sve dane bila je otvorena i izložba različitih proizvoda malih proizvođača, obrta i kućnih radinosti u prostoru TZ (bivša Suvenirnica). Još uvijek se mogu razgledati izložbe fotografija “Šuma okom šumara” u bivšoj robnoj kući, “Izložba za 10” novogradiškog Foto kluba “F4” u Gradskom muzeju, izložba “Planine i mi” HPD “Strmac” NG u prostoru Ul. Karla Dieneša 1, kao i izložba članova Likovne sekcije “Duga” Udruge stvaratelja u kulturi grada NG u Ul. Slavonskih graničara odmah kod Trga kralja Tomislava. Vrlo zahtjevan posao odradio je uigran i vrijedan tim ljudi. Organizatori su bili Grad NG,Turistička zajednica grada i Bernard Kumić-Berny, koji je prema riječima Dinke Matijević, direktorice TZ, dostojno zamijenio Zlatka Štefanca. Bez veterana NG glazbenoga ljeta ova manifestacija ne bi bila potpuna, a to su Željko Brčić-Duša, Antun Špoljarić i Zdravko Sokić. Velika pomoć bili su i djelatnici Odsjeka društvenih djelatnosti grada NG na čelu s voditeljicom Mihaelom Đeraj. I kako je Dinka istaknula truda i vremena nisu žalile ni Ivana, Senka i mnogi drugi iz novogradiških udruga, gradskih institucija, ustanova, tvrtki. – Da nije svih njih ne bi to moglo biti ovako lijepo, dobro i uspješno. Vjerujem da će ovaj tim vrijednih ljudi i dalje ostati zajedno kako bi ova manifestacija i u godinama koje su pred nama bila na ponos Gradu i svim njezinim stanovnicima. Naravno, hvala i svim medijima koji su i ove godine odradili izuzetnu promociju i manifestacije i Grada- istaknula nam je, među ostalim, u razgovoru, Dinka Matijević.

 

Related Post

KADROVIRANJE

Autor - 03/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 3. travanj 2012. – Kako neslužbeno doznajemo Dario Ban, voditelj uprave novogradiške podružnice Hrvatskih šuma i dalje ostaje…