UKLJUČIVANJE OSOBA OŠTEĆENA SLUHA U DEMOKRACIJU

1461 0

NOVA GRADIŠKA, 6. prosinac 2012. – Kao drugu aktivnost projekta ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju”, čija je provedba, podsjetimo, započela početkom rujna; a podržan je od strane Britanskog Veleposlanstva,

Udruga gluhih i nagluhih organizirala je dva studijska posjeta institucijama u Republici Hrvatskoj.

Piše Nikolina Jureković

 

Prvi studijski posjet održan je 28. studenog, te smo tom prilikom, u suradnji s partnerskim udrugama iz Slavonskog Broda i Vinkovaca- ukupno 25 sudionika- posjetili Hrvatski Sabor, Britansko Veleposlanstvo i Delegaciju Europske Unije u RH.

 

Nakon predavanja prof. dr. sc. Berte Šalaja o političkom sustavu u RH, te demokraciji općenito, korisnici projekta- gluhe i nagluhe osobe različitih dobnih skupina- imali su priliku upoznati se u praksi s različitim javnim institucijama, te na najbolji mogući način naučiti kako navedene institucije funkcioniraju, te što je još važnije: koja je njihova uloga u društveno-političkom smislu. Projektni korisnici su se, između ostalog, upoznali s važnijim datumima hrvatske samostalnosti, ulogom saborskih zastupnika, te institucije Sabora općenito, glavnim zadaćama jednog Veleposlanika, procesom pripajanja Europskoj Uniji; institucijama Europske Unije itd.

Zajedno s partnerskim udrugama, kao drugi studijski posjet u sklopu ovog projekta, 04. prosinca smo imali prijem u Uredu predsjednika RH. Nakon protokolarnog dijela prijema, održan je sastanak s predsjednikom RH, dr. sc. Ivom Josipovićem, kojem je također prisustvovala i povjerenica Predsjednika za osobe s invaliditetom Vesna Škulić. Tom prilikom smo Predsjednika upoznali s provedbom i ciljevima ovoga projekta, ali i položajem, te specifičnim problemima ove populacije.

 

S druge strane, projektni korisnici imali su priliku vidjeti koja je uloga institucije predsjednika u političkom sustavu, ali i podijeliti sve one svakodnevne poteškoće s kojima se neprestano susreću.

 

Kao slijedeću aktivnost projekta ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju”, najavljujemo javnu raspravu, a o detaljima održavanja javnost će biti pravodobno obaviještena.

 

Nikolina Jureković, odnosi s javnošću

 

Related Post