Unatoč rigoroznom Zakonu o cestovnom prometu vozači i dalje pune državni proračun

745 0

Autor Franjo Samardžić

Do sada najveću novčanu kaznu Općinski sud u Novoj Gradiški izrekao je 22-godišnjaku u iznosu od 22.800 kuna i izrekao mu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 9 mjeseci

NOVA GRADIŠKA, 27. kolovoza 2019. – Od kada je na snazi novi rigorozniji Zakon o cestovnom prometu Policija se pojačano trudi kontinuiranom nadzorima doprinijeti većoj sigurnosti u prometu. U isto vrijeme upozorava vozače na visoke kazne i nužnost odgovornog ponašanja u prometu. Iako nema točnih statističkih podataka vidljivo je da je među vozačima još uvijek velik broj onih do kojih upozorenja ne dopiru, čine teške prekršaje u prometu i ponavljaju ih. Policija ih uredno procesuira, pijane vozače ostavlja na triježnjenju, a sudovi u žurnim postupcima, uz novčane kazne takve vozače uz pomoć policije prosljeđuje na zatvorsko izdržavanje kazne.
Do sada najveću novčanu kaznu Općinski sud u Novoj Gradiški izrekao je 22-godišnjaku u iznosu od 22.800 kuna i izrekao mu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 9 mjeseci. Podsjetimo. On je pod utjecajem alkohola (1,84 promila) za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije, zbog neprilagođene brzine u kružnom toku kod Rešetara izgubio nadzor nad upravljačem vozila i sletio s kolnika. Pritom je vozilom udario u metalne stupove, nakon čega se vozilo odbilo, prevrnulo na krov, pavši u kanal.
Da su neodgovorni vozači i prošli tjedan punili državni proračun svjedoči izvješće Policijske uprave brodsko-posavske.Prošli tjedan, od 19. do 25. kolovoza, na prometnicama, na području Policijske uprave brodsko-posavske, dogodile su se 32 prometne nesreće, od kojih 9 s ozlijeđenim osobama u kojima je 10 osoba ozlijeđeno (nije bilo težeg ozljeđivanja osoba), te 23 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Policajci zaustavili vozača koji je vozio brzinom od 224 km/h, a drugi je upravljao vozilom brzinom od 115 km/h kroz naselje
U pojačanim policijskim nadzorima u prošlom tjednu, policijski službenici su utvrdili 308 prometnih prekršaja, od kojih je utvrđeno najviše (118) prekršaja nepropisnih brzina. Pritom su utvrđene i velike brzine izvan naselja, kao primjerice (23. kolovoza, u 18.10 sati), kada je autocestom A3, motociklom (NG registracijskih oznaka), brzinom od 224 km/h, upravljao 31-godišnjak. Također nisu rijetke niti jurnjave kroz naselja, kao dana 22. kolovoza, kada su policajci nadzirući promet u Slavonskom Brodu, na Zapadnoj veznoj cesti, u 5.15 sati, zaustavili osobni automobil (talijanskih registracijskih oznaka), kojim je upravljao 73-godišnjak krećući se brzinom od 115 km/h.
U 57 slučajeva prilikom vožnje vozači i putnici u vozilu nisu bili vezani zaštitnim sigurnosnim pojasevima.

Upravljao vozilom s 1.98 promila alkohola u organizmu, te odmah isključen iz prometa
Prošli tjedan je pod utjecajem alkohola uhvaćeno i sankcionirano 19 vozača. Rekorder je alkoholizirani 48-godišnjak, koji je odmah isključen iz prometa i zadržan na otriježnjenju u policiji, jer je u Slavonskom Brodu, u Osječkoj ulici, dana 23. kolovoza, u 15.54 sati, upravljao vozilom (PŽ registracijskih oznaka), s 1.98 promila alkohola u organizmu.
Nadalje, sankcionirano je 10 vozača, koji su na nepropisan način tijekom vožnje koristili mobitel, 4 vozača koji su upravljali vozilom bez položenog vozačkog ispita, a u manjem broju su utvrđeni i drugi prometni prekršaji.

Vozači pridržavajte se prometnih propisa i tako doprinesite većoj sigurnosti u prometu!
Policijski službenici nastavljaju s kontinuiranim nadzorima prometa, te skreću pozornost sudionicima u prometu da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebice one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnju pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje zaštitnih sigurnosnih pojaseva. Spomenuti prekršaji su najčešći uzročnici najtežih prometnih nesreća i stradavanja osoba.
Policijski službenici svojim kontinuiranim nadzorima doprinose većoj sigurnosti u prometu – vozači, doprinesite i vi svojim pozitivnim ponašanjem u prometu

Related Post