ŽUPA BDM NOVA KAPELA

1926 0

NOVA KAPELA – Nakon posvete nove crkve u srpnju 1777. župa Nova Kapela počinje „živjeti“, ujedinjujući u sebi prošlost dviju župa – Ratkovice i Dubovca – Siča, gdje je već u ranom srednjem vijeku bila razvijena marijanska pobožnost.

Od davnine se u novokapelačkoj župi časti blagdan Preslavnog Imena Marijina. Za taj dan vjernici se svake godine pripravljaju trodnevnicom, a tako su učinili i prethodnih dana. Trodnevnicu su vodili svećenici koji su nekada bili kapelani u ovoj župi. Svečano misno slavlje uoči blagdana Imena Marijina, 11. rujna, slavio je mons Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župnik župe BDM Snježne u Karlovcu – Dubovcu. Rekao je kako je bio i na završetku devetnice u Pleternici, kod Gospe od suza, a radostan je što je mogao doći i u Novu Kapelu, pred blagdan koji ovdje svečano slave.

 

U nadahnutoj propovijedi, među ostalim je podsjetio na svetkovinu Imena Marijina, koju je papa Inocent XI uveo 1683.g. kao spomen i zahvalu što je po zagovoru BDM sretno okončana i spriječena osmanlijska opsada Beča. „Ovu svetkovinu slavimo jer su u jednom trenutku naši pretci uložili sve svoje znanje i snagu, ali svjesni opasnosti koju ne mogu otkloniti vlastitim snagama, zatražili su pomoć odozgor. Zazvali su BDM i onda, uloživši i svoje ljudske snage, izvojevali pobjedu. Možemo to preslikati i na naše današnje živote.“

Podsjetio je kako je Anđeo Gabrijel pohodio BDM. Ona nije mogla razumjeti kako će postati Majka Boga. Postavlja pitanje anđelu: „Kako će to biti?“ I nama Bog od vremena do vremena daje različite zadaće i poslanja, koja ne moramo nužno razumjeti, ali smijemo s Bogom razgovarati i postavljati mu pitanja. Naš Bog nije dalek, nego želi zahvaćati u naš svagdašnji život i u sve ono što nam je važno. Marija zapodijeva razgovor s Bogom preko anđela. Mi kažemo da je svaka molitva razgovor s Bogom. I ovo današnje okupljanje ovdje, jedan je dijalog s Bogom, u kojem osluškujemo Božju Riječ, trudimo se biti otvoreni prema njoj i očekujemoda nas ta Riječ ohrabri u našem svakodnevnom životu, rekao je, među ostalim, predslavitelj euharistije, mons Sente.

 

Nakon mise, oko crkve je pošla procesija s Marijinim kipom, koju su nosili mladi u narodnim nošnjama. Tradicionalno se u proslavu Imena Marijina uključuju članovi KUD-ova „Radinje“ Siče i „Šokadija“Batrina, a svake godine uoči blagdana u Novu Kapelu dođu i hodočasnici iz pleterničke župe. Uz pohvale Isusovoj Majci, koje je u ime vjernika uputio novokapelački kapelan, vlč Jurica Gašparović i marijanske pjesme mnoštva, vjernici su zahvalili Mariji za sve milosti i uslišanja kojima obasipa svoje. Novokapelački župnik i dekan Novokapelačkog dekanata, Goran Mitrović, zahvalio je slavitelju euharistije i svima koji su u velikom broju došli ovdje i donijeli Mariji svoje hodočasničko srce, svoje molbe, zahvale i prošnje.

 

Na sam blagdan Imena Marijina, svečanu euharistiju u Novoj Kapeli, zajedno sa svećenicima Novokapelačkog dekanata slavio je vlč Mario Cimbal, župnik župe Gospe Fatimske u Našicama – Velimirovcu.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post