ŽUPA KRALJICE SV KRUNICE NOVA GRADIŠKA

1215 0

NOVA GRADIŠKA, 26. veljače 2012. – Nakon što su se za dan blaženog Alojzija Stepinca, suzaštitnika svoje župe, pripremali devetnicom, župljani Kraljice sv krunice su se za taj dan „ponovili“ i u kip blaženika.

Budući da su željeli i ovogodišnji korizmeni hod u znaku Stepinca, na prvu korizmenu nedjelju gost župe bio je msgr dr Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl Alojzija Stepinca.

 

Na početku župnih svetih misa, pozdravio ga je domaći župnik, Jozo Jurić, naglasivši kako ćemo „pokušati kroz prizmu i svjetlo našeg blaženika, čuti poruku Evanđelja. Isus je otišao u pustinju, kako bi se susreo sam sa sobom i sa svojim Ocem, da bi nam pokazao primjerom što nam je činiti u korizmi. Pođimo i mi u pustinju svoje duše, susretnimo se sami sa sobom i s nebeskim Ocem, jer želimo biti drugačiji, odvažniji, bolji i hrabriji u odnosu prema sebi, prema Bogu i čovjeku“, rekao je Jurić.

 

U nadahnutoj propovijedi, dr Batelja je govorio o mladosti i životu Stepinca. Naglasio je kako je Alojzije shvatio da je sudbina čovjeka u Božjoj ruci, da se čovjek spašava u zajednici vjernika, u Crkvi, ali isto tako da pripada zajednici određenog, odnosno hrvatskog naroda. Podsjetio je na godine molitve i posta Alojzijeve majke, koja je zavjetom i žrtvom pratila njegovu mladost i željela da joj sin bude svećenik. Kad se to ostvarilo i kad mu je priznala život žrtve na tu nakanu, on je kleknuo pred majku i rekao:“Sada moli da budem dobar svećenik“.“ I postao je“, rekao je Batelja, „ne samo dobar svećenik, nego ures-biskup i zaštitnik Crkve i našeg naroda.

 

„ Ulazimo u sveto vrijeme korizme, u dublje razmišljanje o tome kakve je posljedice grijeh unio u čovjekov život, kako je ranio čovjekovo srce i raskopao njegovu savjest. Zato su ovi dani prigoda da se obnovimo u Bogu, da jačamo svoju vjeru, pa djelima pokore i dijeleći milostinju koristimo i sakramenat obnove savjesti i srca, svetu ispovijed, jer je beskrajno Isusovo milosrđe.

 

„Želio bih ovoj vašoj župi smirenu i blagoslovljenu korizmu, koja neka vas dublje veže uz bl Alojzija Stepinca, jer se on duboko povezao s Isusom. Budući da sam u župi Kraljice sv krunice, završiti ću Stepinčevim riječima:“Krunicu u ruke!

To je naša nada, jer gdje je krunica – tu je Bog. Gdje je Bog – tamo je Isus. Gdje je Isus – tamo je Nebo. Gdje je Nebo – tamo je vječna sreća“, završio je Batelja.

Related Post

RADOST ŽIVOTA

Autor - 05/05/2016 0
ZAPOLJE – U župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju nedaleko Nove Gradiške požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je…