ŽUPA SV. ANTUNA PADOVANSKOG STARO PETROVO SELO

1625 0

Pobožnost bl Juli Ivanišević završena je u župnoj crkvi gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević

 

STARO PETROVO SELO – U župi sv Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo, rodnoj župi bl Jule Ivanišević, jedne od Drinskih mučenica, u četvrtak, 15. prosinca, svečano je obilježena 75. obljetnica mučeničke smrti Drinskih mučenica, časnih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi.

 

Vjernici staropetrovoselske župe, a posebno Godinjaka, rodnog mjesta sestre Jule, za obljetnicu su se pripremali molitvenim programom od 25. studenog, od rođendana blaženice. Svakodevno su molili u kapeli svetog Luke u Godinjaku, a u mjesnom Društvenom domu slavljene su povremeno svete mise, koje su služili svećenici rodom iz staropetrovoselske župe.

 

Pobožnost bl Juli Ivanišević završena je u četvrtak, 15. prosinca, kada je u župnoj crkvi svečano euharistijsko slavlje predvodio požeški biskup msgr dr Antun Škvorčević, u koncelebraciji s arhiđakonom Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije i staropetrovoselskim župnikom, msgr Antunom Prpićem, s dekanom Novokapelačkog dekanata, prečasnim Goranom Mitrovićem te svećenicima ovog dekanata i svećenicima rodom iz župe Staro Petrovo Selo.

 

Podsjetimo, ratne 1941. godine, u samostanu na Palama bilo je pet sestara koje su njegovale bolesnike, pekle kruh djeci državnog Dječjeg doma te pomagale siromahe i prosjake s Romanije.

 

11. prosinca iste godine četnici su opkolili „Marijin dom”, opljačkali ga i odveli u zarobljeništvo redovnice. Vodili su ih po snijegu do Carevih voda i Sjetline. Tamo je časna sestra Berchmana, shrvana od puta ostala, a kasnije ubijena. Sestra Jula Ivanišević i druge tri sestre odvedene su do Goražda, gdje su stigle 15. prosinca. Smještene su u zgradu vojarne na katu. Četnici su u pijanom stanju po noći provalili u sobe u kojima su bile časne sestre.

 

Kako bi sačuvale Bogu zavjetovano djevičanstvo i svoje ljudsko dostojanstvo, one su, uz vapaj: „Isuse, spasi nas!“ skočile kroz prozor, nakon toga izbodene su četničkim noževima i bačene u rijeku Drinu. Drina im je podarila naziv „Drinske mučenice“, a svoj zavjet Bogu sestre su krvlju potpisale. Godine 2011. u Sarajevu, bila je svečana beatifikacija Drinskih mučenica i od tada imamo pet blaženica, među njima i blaženicu zavičaja, blaženu Julu Ivanišević, na koju su ponosni ne samo Godinjak i staropetrovoselska župa, nego cijeli naš kraj i Požeška biskupija.

Na obljetnicu mučeništva drinskih mučenica u Staro Petrovo Selo stigle su i časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Zagreba i Pleternice, ali tradicionalno i pješaci iz župe Kraljice svete kruncie Nova Gradiška.

Višnja Mikić

Related Post

BRAVO MAŽORETKINJE

Autor - 08/10/2012 0
Ekipno naše su mažoretkinje osvojile drugo mjesto. U kategoriji “duo” Patricia Lang i Maja Golovrški bile su najbolje i osvojile…