ŽUPANI KOD MINISTRA GRČIĆA

1802 0

ZAGREB, 4. rujna 2012. –  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić primio je predstavnike Hrvatske zajednice županija na čelu s Božom Galićem, županom Vukovarsko-srijemske županije.

Ministar Grčić prisutnim županima i zamjenicima župana razjasnio je sve elemente nove statističke podjele Republike Hrvatske na dvije regije. Istaknuo je da su uzete u obzir sve opcije spominjane u zadnjih nekoliko godina, ali se podjela na dvije regije pokazala optimalnom, posebno s obzirom na objektivna ograničenja vezana za EU regulativu. ‘Ova podjela na dvije regije svim područjima Republike Hrvatske u narednih 14 godina omogućava ostanak u okvirima Cilja 1 Kohezijske politike koji je financijski najizdašniji. Novom podjelom nijedna županija neće ostati zakinuta’ naglasio je Grčić.

 

Na sastanku je pojašnjeno kako bi u slučaju da je ostala ranija podjela na tri statističke regije, 900 tisuća stanovnika u županijama Sjeverozapadne Hrvatske u okružju Grada Zagreba trpilo posljedice bitno smanjene mogućnosti korištenja EU fondova. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić je izdvojio da predstavnici županija moraju biti angažirani u odlukama Vlade i Ministarstva regionalnoga razvoja, te da se međusoban odnos mora temeljiti na partnerstvu i solidarnosti. Potpredsjednik Grčić zaključio je kako pravi partnerski posao sa županijama tek slijedi jer je prioritetno pitanje na razini države dobra i kvalitetna priprema projekata za EU fondove, a podjela na dvije NUTS 2 regije nije tome prepreka.

Related Post