ŽUPANIJSKA DJEČJA SMOTRA FOLKLORA

762 0

SIČE, 28. rujna 2015. – Devetnaesta Županijska smotra folklora „Mi smo djeca vesela“ održana 27. lipnja 2015. u društvenom domu u Sičama još se jednom potvrdila kao mjesto na kome djeca manifestiraju ono što su ih

njihovi voditelji u kulturno-umjetničkim društvima i folklornim skupinama naučili o narodnoj baštini i običajima, folkloru i pjesmi. Ova smotra, održana pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i Općine Nova Kapela, i njeni mali sudionici još su jednom potvrdili da ne treba strahovati od zaborava i gubljena nacionalnog identiteta vezanog za narodnu baštinu. Nisu zato ni ove godine izostale zahvale svima koji u svojim mjestima na nove generacije prenose svoja znanja i iskustva. Mali folkloraši obučeni u životopisne narodne nošnje svojom su mladošću i ljepotom plijenili pozornost Sičana i njihovih gostiju.

Predsjednik KUD-a „Radinje“ Tomislav Čvorić pozdravio je sudionike ovogodišnje smotre i okupljene u Društvenom domu i zahvalio svima koji su dali doprinos da se i ove godine smotra održi, posebno Brodsko-posavskoj županiji i Općini Nova Kapela.

-Posebno mi je čast i zadovoljstvo biti s vama na 19. tradicionalnoj Županijskoj dječjoj smotri folklora u Sičama. Njegovanje kulturne baštine, čuvanje tradicijskih vrijednosti kroz kontinuirani rad sa mladima prepoznatljivo je na ovoj smotri. Mladi su naša budućnost, budućnost u koju treba biti utkano sve bogatstvo kulturnog identiteta hrvatskog čovjeka. Zato bih ovu priliku iskoristila i zahvalila se organizatorima ove smotre. Posebno bih zahvalila svim našim učiteljima koji odgajaju našu djecu u duhu očuvanja kulturnog nasljeđa naših roditelja- kazala je otvarajući smotru Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu.

Pozdravljajući okupljene Sičane i njihove goste, predsjednika i članove KUD-a „Radinje“ općinski načelnik Ivan Šmit im je u svoje i u ime Općine Nova Kapela čestitao na organiziranju Županijske dječje smotre folklora i na zavidnom nivou jer su, kako je naglasio, trud sve veći a članovi društva sve marljiviji, čemu je dokaz i nova ograda oko Spomen parka.

Jučer su se predstavili mali folkloraši iz 12 kulturno-umjetničkih društava. Uz domaćine došli su iz Jakšića, Severina, Vrpolja, Oriovca, Nove Gradiške, Podcrkavlja, Šumeća, Vrbja i Lužana. Nastupio je i Tamburaško sastav OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela-Batrina. Održavanju ove smotre potporu su dali brojni sponzori.

Related Post