ŽUPANIJSKI STOŽER ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

736 0

SLAVONSKI BROD, 17. rujna 2015. – Zbog situacije s migrantima koji su zbog novonastale situacije izabrali Hrvatsku kao novu rutu do drugih europskih zemalja, oko 9,00 sati u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje

održan je sastanak temom priprema za mogući nailazak izbjegličkog vala. Iako Županija nije dobila smjernice od strane nadležnih državnih tijela i institucija kako postupati u slučaju izbjegličke krize, Stožer želi preventivno djelovati kako bi se neplanske situacije svele na minimum.

 

Po izvješćima Policijske uprave, u narednim danima NE OČEKUJE se veći  broj izbjeglica na području Brodsko-posavske županije, niti je ona  predviđena za njihov prihvat. Unatoč toj činjenici,  i iako županija  nema zakonskih obveza, poduzete su sve pripremne radnje, a  sve dežurne službe su spremne i za takav mogući razvoj situacije. U privitku ovog teksta nalazi se i službena zabilješka sa sastanka.

 

Sukladno zaključcima  prethodnog, u Velikoj vijećnici nešto oko 12,00 sati održan je i radni sastanak s predstavnicima zdravstvenih institucija s područja županije: od zavoda za hitnu medicinu, bolnica, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kako bi se utvrdile mjere za zaštitu od zaraznih bolesti  i sadržaj zdravstvenog pregleda osoba tražitelja azila i azilanata, stranaca pod privremenom zaštitom i stranaca pod supsidijarnom zaštitom. Sastanak je vodio načelnik županijskog Stožera zaštite i spašavanja Davor Vlaović.

 

Nakon kraće rasprave zaključeno je slijedeće:

 

Stožer zaštite i spašavanja zatražit će od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija detaljne upute, obveze i smjernice za daljnje postupanje u slučaju eventualne krize, kao i načine financiranja nastalih troškova.

 

  • Zadužuju se zdravstvene ustanove s područja Brodsko-posavske županije oformiti zdravstvene timove . (4 tima po ordinaciji)

 

  • Također, sve zdravstvene ustanove dužne su Stožeru proslijediti sve eventualne upute koje  dobiju od svog nadležnog Ministarstva, kao i potrebe u materijalu.

 

  • Iz radnog sastava Stožera, imenovat će se koordinator aktivnosti na terenu, a sva komunikacija ići će preko županijskog Centra 112.

 

  • Sva koordinacija mjera i aktivnosti  zdravstvenih ustanova provodit će se putem Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije.

 

Zvonimir Penić, Voditelj Ureda  za odnose s javnošću BPŽ

 

Related Post

Autor - 25/09/2018 0
Predgovor za izložbu Gorana Kujundžića „Pars pro toto“ Goran Kujundžić je autor koji kao motiv u svojemu radu koristi ornament…