OBILJEŽENA 24. OBLJETNICA OKUPACIJE NOVOG VAROŠA

1656 0

Odana je dužna počast poginulim braniteljima koji su tu suprotstavljajući se agresoru živote ugradili u temelje slobodne i neovisne Hrvatske

STARA GRADIŠKA / NOVI VAROŠ, 17. rujna 2015. – Jučer je u Novom Varošu i Staroj Gradiški pod pokroviteljstvom Općine Stara Gradiška i Brodsko-posavske županije obilježena 24. obljetnica okupacije Novog Varoša.

 

Zasebnim programima, prije i poslije podne učinile su to dvije braniteljske udruge. Održane su i dvije komemoracija na kojima je odana počast poginulim pripadnicima 1. gardijske briga „Tigrovi“ i ostalim poginulim braniteljima iz drugih postrojba koji su se suprotstavili agresorskoj JNA koja je u kolovozu 1991. godine prešla Savu kod Stare Gradiške.

 

U organizaciji Udruga  ratnih veterana  121. brigade  Nova Gradiška  komemoracija za branitelje koji su živote  ugradili u temelje slobodne i neovisne  Hrvatske, polaganje vijenaca kod  spomen obilježja  poginulom  hrvatskom branitelju Božidaru Glodiću  i braniteljsko druženje održani  su prije podne,  a  poslije podne u organizaciji  Udruge hrvatskih branitelja  Domovinskog rata 121.  brigade-pukovnije  Nova Gradiška u Novom Varošu i Staroj Gradiški gdje je uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim braniteljima služena sveta misa i održana     komemoracija za poginule branitelje, prigodno obraćanje uzvanika, kulturno-umjetnički program i domjenak uz druženje.

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata121. brigade-pukovnije Nova Gradiška  Sudionici su se okupili na OPG-u Milić u Novom Varošu i pješice, na čelu s državnim i barjacima ratnih postrojbi, pošli do mjesta pogibije  Božidara Glodića pripadnika „Tigrova,“  gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće i upućene molitve za njegovu dušu. Poklonili su se i sjenama svih branitelja poginulima u Domovinskom ratu za slobodu Hrvatske.

Vijence su položili roditelji, udovice, djeca poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška,   izaslanstvo Generalskog zbora u sastavu general-bojnik Josip Štimac i brigadni general Rudi Stipčić, izaslanstvo Časničkog zbora u sastavu pukovnik Rudolf  Klicper i pukovnik Ivica Babić, izaslanstvo udruge  „Tigar“ 90.-91. u sastavu general pukovnik Marijan Mareković, stožerni brigadir Božo Kožul i brigadir Drago Horvat,  izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, pripadnici novogradiških gardista, Udruga veterana 3. gardijske brigade Nova Gradiška, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, Udruga Specijalne policije MUP-a RH, ZEBRE Nova Gradiška na čelu s ratnim zapovjednicima generalom Stjepanom Vukovićem i pukovnikom Ladislavom Ostopanom,  Udruga pripadnika antiterorističke jedinice Lučko 90., bojnik Vlado Marić, izaslanstvo Udruge Specijalne jedinice  policije „RIS“ Kutina, izaslanstvo Grada Nova Gradiška  na čelu s gradonačelnikom Željkom Bigovićem, izaslanstvo Općine Stara Gradiška na čelu s načelnikom Velimirom Paušićem, Ogranak Matice hrvatske  Nova Gradiška- Pero Paurević i Zvonko Kraljić, Udruga veterana 145. brigade Dubrava Zagreb,  Sportski nogometni klub „Sotin“ i bojnik Branko Pranjić.

Vijenci su položeni i upaljene svijeće i u Staroj Gradiški kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja Općine Stara Gradiška: Josipu Figuriću, Berislavu Gaguliću, Dragutinu Horvatu, Ljubici Vesni Jurišić, Mati Kičiću, Matiji Matokanoviću, Zlatku Matokanoviću, Vladimiru Šmidlu i Željku Žužiću. Polaganju vijenaca pridružili su se i general Mladen Mikolčević te izaslanstvo grada Novska na čelu s gradonačelnikom Vladom Klasanom.

Molitvu je kod obadva Spomen obilježja vodio vojni kapelan vojarne 123. brigade, Požega, vlč. Željko Volarić, župnik župe Vrbje i dekan Novogradiškog dekanata. Također je u crkvi sv. Mihaela Arkanđela predslavio svetu misu za poginule hrvatske branitelje. U propovijedi je, među ostalim naglasio kako je branitelje vodila ljubav prema domu, Domovini i obiteljima, a nema veće ljubavi, podsjetio je na Isusove riječi- nego položiti život svoj za prijatelja. Istaknuo je, među ostalim, kako im vječno trebamo biti zahvalni za žrtvu koju su podnijeli za slobodu i neovisnost države Hrvatske i čuvati istinu o Domovinskom ratu, kao i dignitet hrvatskih branitelja.

U  mjesnom Domu održana je dostojanstvena komemoracija u čast poginulih hrvatskih branitelja uz domoljubne pjesme u izvedbi HPD „Graničar“ Nova Gradiška pod ravnanjem Julijane Žirovčić.

Riječi dobrodošlice okupljenima je u ime domaćina uputio Krešimir Baković – Bakas, tajnik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije i tom prigodom podsjetio 1.  gardijsku brigadu „Tigrovi“ i njen ustroj, ratni put i stradanja.

Uslijedio je pozdrav Lijepoj našoj i  minuta šutnje za poginule pripadnike „Tigrova“, 121. brigade-pukovnije, 108. brigade , Specijalne policije ZEBRE  i 3. gardijske brigade, kao i sve  poginule hrvatske braniteljima u domovinskom ratu, sve žrtve domovinskoga rata te za prvog hrvatskog predsjedniku dr. Franju Tuđmana. U ime domaćina okupljenima se obratio i predsjednik Udruge Damir Matošević,  a potom načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić, gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović, a u  ime Generalskog zbora  obratio se general Rudi Stipčić.

Related Post

Druženje udomitelja na Strmcu

Autor - 18/06/2019 0
Foto NG buntovnici STRMAC – Tradicionalno godišnje duženje članova Udruge udomitelja djece Brodsko-posavske županije „Leptirć“ Nova Gradiška tradicionalno su se…