ŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE ZA ŠKOLSKE PREVENTIVNE PROGRAME

607 0

NOVA GRADIŠKA, 15. prosinac 2015. – Tradicionalno, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti održan je stručni skup Županijskog stručnog vijeća za školske preventivne programe BPŽ, a okupio je voditelje školskih preventivnih programa

osnovnih i srednjih škola.

 

U ime grada Nova Gradiška, ali i u ulozi Županijskog koordinatora za školske preventivne programe okupljene je pozdravila magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika te ponosno istaknula kako već 10. godina u NG tim stručnih i predanih ljudi radi i djeluje u pravcu suzbijanja različitih oblika ovisnosti. Tim povodom tiskana je i Brošura koja ukratko govori o aktivnostima i programim svih čimbenika u provedbi mnogobrojnih sadržaja s ciljem zdravog i sigurnog odrastanja djece i mladih u gradu Nova Gradiška.  Vrlo uspješnu suradnju ostvarili su s različitim udrugama, ustanovama, institucijama, a aktivnosti provode i u suradnji s udrugom „Pozitiva“. Magistra Lukačević na početku ovog stručnog skupa održala je i predavanje vezano za ulogu i mjesto školskih preventivnih programa u Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe droga te nacionalnom Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga koji je donesen za razdoblje 2005.-2017.  Također je istaknula i značajnu ulogu medija koji se, prema njezinim riječima, u sve aktivnosti uključuju, zapravo, kao partneri i doprinose njihovoj provedbi.

 

Voditeljica Županijskog stručnog vijeća za školske preventivne programe srednjih škola BPŽ Mira Linjaković (pedagoginja u ETŠ i Ekonomskoj školi) uz riječi dobrodošlice istaknula je i zadovoljstvo što se zadnje četiri godine ovim stručnim skupovima u Novoj Gradiški odazivaju i u njihovom radu sudjeluju i voditelji školskih preventivnih programa sa slavonskobrodskog područja. Također je naglasila kako je i ove godine suradnik i u ovim aktivnostima i provedbi ovog skupa udruga „Pozitiva“.

Aleksandra Grubač, defektologinja u OŠ „Okučani“ nova je voditeljica Županijskog stručnog vijeća za školske preventivne programe osnovnih škola, a ovom je prilikom naglasila kako će po prvi puta ovaj stručni skup iznjedriti i konkretan uradak koji će koristiti svima u budućem radu.

-Ove godine stručni je skup drugačije zamišljen. Cilj nam je da njegov rezultat bude Brošura ili Priručnik za nastavnike, koordinatore školskih preventivnih programa, roditelje, Vijeće učenika i Školske odbore, jer je dobro da svi oni budu upoznati s onim što kontinuirano radimo na dobrobit djece. Uz predavanje magistre Lukačević, radit će se ove godine u pet timova, a svaki će posjetiti konkretnu školu, ujedno je upoznati, pa, možda u nekom budućem vremenu i svoje učenike dovesti u  posjetu, tako da će sudionici putem ovakvog načina rada imati višestruke koristi – istaknula nam je u razgovoru Mira Linjaković.

Izrazila je i zadovoljstvo  provedenim aktivnostima u Mjesecu borbe protiv ovisnosti u kojemu se  ipak svake godine  rode i nove ideje, zanimljive mladima. Kao primjer navela je ETŠ i Ekonomsku srednju školu NG gdje su uz tradicionalnu debatu, ove godine upriličili i Natječaj za najbolji plakat, kojega će tiskati i uramiti, kao i izložbu plakata te kreativne radionice i volotiranje u Dječjem vrtiću NG.  -Naš je program u Mjesecu borbe protiv ovisnosti nosio je naziv „Iskoristi dan“, jer  ne želimo više pričati ni o jednom obliku ovisnosti, nego mlade potaknuti da oni kvalitetno i kreativno iskoriste slobodno vrijeme- istaknula je Mira Linjaković.

 

Related Post

GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA

Autor - 11/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 11. lipanj 2015. – Ravnateljica Gimnazije Nada Peleh-Serenčeš danas je organizirala prijam za učenike koji su sudjelovali na…