Uskoro kreće treće izdanje Unseen Festivala u Cavtatu

435 0

Mali festival s velikim ambicijama  – Festival Unseen je došao i do svog trećeg izdanja.  Od 2. do 6. listopada ove godine na različitim lokacijama u Cavtatu, a od 12. – 16.10. u Dubrovniku odvijat će se program novog izdanja Unseena. Kao i ranijih godina, središnje mjesto u programu zauzima selekcija filmova mladih autora pristiglih po javnom pozivu objavljenom proljetos koji će biti prikazani na tri različite (ne)kino lokacije u Cavtatu. Nastavlja se i praksa programske suradnje s drugim festivalima u Hrvatskoj i regiji što ove godine na Unseen dovodi zagrebački Subversive Film Festival i selekciju filmova iz njihovog ovogodišnjeg programa koju je odabrala kustosica Dina Pokrajac,te selekciju Vizualno antropološkog centra (VAC) koji organizira Školu vizualne antropologije tebeogradskog festivala Vizantrop.Ugostit ćemo kurdskog umjetnika Serweta Cihangiroglu i bosansku umjetnicu s engleskom adresom Arminu Pilav koji će zajedno kroz hibridnu formu performansa, šetnje i izložbe predstaviti svoj rad.

Program počinje u srijedu 2.10. s tribinom na temu korištenja javnog prostora i prikazivanjem selekcije filmova berlinskih aktivista s Mov(i)e Activism festivala koji održava programe u različitim europskim gradovima. U četvrtak kreće prikazivanje filmova selekcije žirija Unseena koji čine redateljica Katerina Duda, producentica Tna Gojić i scenarist i redatelj AZ Stolica, i izbora sa Subversive Film Festivala, dok će se u petak predstaviti Vizantrop i VAC. Subota se nastavlja s projekcijama selekcije žirija, dok se kasnije može posvjedočiti performansu „Šetnja“ i uživati u glazbenoj večeri iznenađenja.U petak i subotu planirana je i radionica za djecu i odrasle: Mapiranje Cavtata s kustosicama Helenom Puharom i Lucijom Vuković.  Cijeli program pogledajte na web stranici.

Unseen se u tih nekoliko dana listopada trudi od Cavtata učiniti mjesto okupljanja mladih autora iz Jugoistočne Europe koji će onda kroz neformalno druženje i upoznavanje moći razgovarati o novim idejama i budućim filmskim projektima. U filmskom svijetu u kojem festivali niču svakodnevnog bez nekog konkretnog plana održivosti, opstanka i smisla za sredinu u kojoj se održavaju, Unseen ne želi biti jedan od festivala, nego jedna od stepenica na putu uspostavljanja ponovnog filmskog života u ovom kraju. Stvaranje uvjeta za revitalizaciju redovnog filmskog prikazivanja, a onda i moguće formiranja filmske zajednice i filmskog obrazovanja budućih generacija filmskih radnika misija je Unseena.

Uz to što Unseen nastoji ponovno pokrenuti filmski život u Općini Konavle, taj mali festival u maloj sredini se nije libio otvarati i nešto veće teme kako selekcijom filmova u svom programu i razgovorima, tako i raspravama koje su bile dio festivalskog programa. Festival je, uostalom, i pokrenut s ciljem revitalizacije određenih lokacije u urbanitetu Cavtata i davanja drugačije namijene od postojeće koja je ovdje gotovo uvijek turistička. U skladu s tim, tema javnog prostora, a onda i prostora općenito (njegovih geografskih, političkih i kulturnih slojeva)  je nit vodilja koju Unseen ne gubi ni treću godinu zaredom. Kroz diskurzivni program razgovarat će se o aktualnim projektima u ovoj sredini koji potencijalno narušavaju kvalitetu života građana i mogućnost korištenja zajedničkih resursa i javnog prostora.

Za kraj možemo reći da je Unseen jedan neambiciozan festival s visokim ambicijama: i dalje okupljati mlade filmske autore u Cavtatu i poticati njihov rada, filmskim jezikom kritički i angažirano govoriti o problemima razvoja i utjecaja različitih „razvojnih projekata“ na svakodnevnicu, te u konačnici festival i kino-prikazivanje proširiti na cijelu godinu, a ne samo par dana odvijanja festivala.

Related Post