USKRS UZ TAMBURU – Blagdanski ugođaj uz folkloraše, tamburaše i konjske zaprege

740 0

Zamjenici župana Ružica Vidaković i Davor Vlaović prigodno su otvorili obnovljeni i dograđeni Hrvatsko seljački dom

GUNJAVCI, 26. travanj 2011. – Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak i ove je godine u Gunjavcima održana manifestacija „Uskrs uz tamburu“. Četrnaesti puta za redom Mjesni odbor Gunjavci je, uz potporu

Općine Rešetari, organizirao hvale vrijedno folklorno i tamburaško druženje u koje su se uklopile zaprege deset konjogojaca novogradiškog kraja. Povorka konjskih zaprega prošla je od Adžamovaca do Gunjavaca i Drežnika. Na povratku pred mjesnim domom vlasnici zaprega dobili su priznanja, a konji i ukrašena svatovska kola bili su potom atrakcija za mještane i posjetitelje ove manifestacije, posebno za djecu. Povorku je predvodila jahačica Vesna Gubić iz Rešetara. U povorci su sudjelovale zaprege Ivice Šimunovića iz Gunjavaca, Slavka Maroševića iz Tisovca, Ivana Laktića iz Godinjaka, Antuna Grgića iz Adžamovaca , Zvonka Domazetovića iz Adžamovaca, Zlatka Marinovića iz Vrbja i Zdravka Lalića iz Adžamovaca.

U kulturno-umjetničkom programu nastupila su kulkturno-umjetnička društva „Rešetari“ i „Drežnik“ te tamburaški sastavi „Sjenke“, „Stari bećari“ i „Fijaker“. U večernjem programu u mjesnom domu svirala je grupa „Nazaro“.

Uvod u kulturno-umjetnički program bilo je prigodno otvaranje dograđernog mjesnog doma. Učinili su to zamjenici župana Ružica Vidaković i Davor Vlaović. Čestitali su Gunjavčanima na obnovi i proširenju doma, a Davor Vlaović najavio izgradnju vodovoda i plinovoda do Gunjavaca i Drežnika. Općinski načelnik Zlatko Aga najavio je nove radove na krovištu doma i proširenju pozornice, uređenje nogometnog igrališta i saniranja krivišta mjesne crkve. Zadovoljstvo danas nije krio ni predsjednik Mjesnog odbora Miroslav Dautović jer se ove godine „Uskrs uz tamburu“ održao u dograđenom mjesnom domu koji je dobio još jednu prostoriju, kuhinju i sanitarni čvor. Zahvalio je općini Rešetari koja je izdvojila značajna sredstva za proširenje doma.  

Mještani i njihovi gosti okupljeni u mjesnom domu prisjetili su se nedavno preminulog prof. Ive Dautovića, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u Gunjavcima. Dugi niz godina zalagao se za uređenje mjesta i unapređenje ukupnog života, vodio akcije od zajedničkog intersa za sve mještane i poticao rad udruga i društava. Bio je zaljubljenik u prirodu i voćarstvo pa će ostati zapamćen i kao čovjek koji je u Gunjavcima, ali i s učenicima OŠ „Vladimir Nazor“, gdje je predavao matematiku i fiziku, na okućnice i zapuštena brda vratio stare sorte voća, posebno jabuka. 

TS “Fijaker”

TS “Stari bećari”

Related Post

RADOST DJEČJEG LJETOVANJA

Autor - 26/06/2014 0
REŠETARI, 26. lipnja 2014. – Društvo „Naša djeca“ Rešetari i ove godine organizira ljetni kamp za djecu u Balama. Ljetovanje…