Uspješno održana 9. manifestacija “Nismo mladi, al’ smo lipi”

2331 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Devetu godinu za redom u novogradiškom Domu kulture 30. je rujna održana jedinstvena manifestacija “Nismo mladi al’ smo lipi”, a riječ je o izboru najljepših parova, baja i snaša u narodnim nošnjama. Manifestacija je nastala zahvaljujući entuzijazmu predsjednika Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica” Milana Rosića i suradnje s Turističkom zajednicom i Gradom Nova Gradiška.

-Ove godine okupili su se natjecatelji iz osam hrvatskih županija što je i rekordan broj, a jedinstveni smo po tome što se natječu osobe u dobi od 35 do 55 godina. Oni te nošnje nose upravo onako kako i treba, a i njihovo znanje o nošnjama i običajima je bogatije od mlađih osoba, uz dužno poštovanje prema svim natjecanjima. Nastojimo i mi, ali i druge Udruge, to bogatstvo tradicijske kulture prenijeti na mlađe generacije i poučiti ih o baštini njihovih predaka- istaknuo nam je, među ostalim Milan Rosić, predsjednik Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica”.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, etnologinja i muzejska savjetnica u Muzeju “Moslavine” iz Kutine Slavica Moslavac i direktorica Turističke zajednice Grada Nova Gradiška Dinka Matijević nisu imali nimalo lagan zadatak.

– Ocjenjuje se, uz ljepotu i vrijednost narodnoga ruha, zapravo cijeli dojam. Dakle gledamo kako osoba nosi narodnu nošnju, koliko o njoj zna, o prilikama kada se ona nosi, kao i načinu prezentacije. Upravo su ovakva natjecanja vrijedna i po tome što se uvijek pojavi i dio narodnoga ruha kojega do sada nismo vidjeli, a ujedno je ovo i prigoda da se osobe u njemu i pokažu- naglasila je, među ostalim predsjednica Prosudbene komisije etnologinja Slavica Moslavac.

U kategoriji najljepše snaše prvo je mjesto osvojila Sunčica Kaurić iz Slavonskog Broda, druga je Silvija Trbara iz Đakova, treća Božana Kovačić iz Satnice Đakovačke i četvrta Ivančica Vitko iz Samobora.

U kategoriji najljepšeg baje pvo je mjesto pripalo Vladi Lakušiću iz Slavonskog Broda, drugi je Boris Kandrač iz Osijeka, treći Damir Šoić iz Bregane i četvrti Slavko Domin iz Donje Zdenčine.

Naljepši par ovogodišnje manifestacije su Jasminka Mihalj i Tomica Ergotić iz Velike Kopanice, drugi su Ivan Franjević i Željka Strmota iz Donje Šušnjare, treći Željka Grgurević i Slavko Katić iz Pleternice i četvrti Verica Piškor i Stjepan Folnožić iz Sela kod Siska.

Zadovoljstvo trajanjem i kontinuitetom ove manifestacije, kao i njezinom vrijednosti izrazio je i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, a direktorica TZ grada NG Dinka Matijević istaknula, među ostalim, kako su upravo gastronomija i manifestacije, među kojima je i “Nismo mladi, al’ smo lipi” okosnica turističke ponude ovog dijela Slavonije i kontinentalne Hrvatske. – Upravo zato što pojedinačno, kao mali gradovi, ne možemo puno napraviti na turističkom tržištu, nastupamo zajedno s TZ Slavonskoga Broda i to sa zajendičkim projektima, koji obuhvaćaju područje i ponudu od istoka do krajnjeg zapada naše BPŽ- rekla nam je u razgovoru Dinka Matijević.

U kulturno umjetničkom dijelu programa predstavili su se članovi Kulturno umjetničkog društva “Tena” iz Đakova i Pjevačka skupina “Tkanica” istoimene novogradiške Udruge čuvara pučke kulturne tradicije.

Related Post