Uz 120. godišnjicu rođenja Antuna Branka Šimića

891 0

Autorica Ivanka Herceg, Radio “Bljesak“

NOVA GRADIŠKA – Antun Branko Šimić,hrvatski pjesnik, esejist, kritičar i prevoditelj, uz Tina Ujevića i Miroslava Krležu najistaknutiji je hrvatski pjesnik modernizma, zaslužan za popularizaciju slobodnoga stiha i novih kompozicijskih načela kao i za definitivnu integraciju hrvatskoga pjesništva u europske književne tokove.

Uz 120. godišnjicu njegova rođenja Ogranak Matice Hrvatske u Novoj Gradiški, Gradska knjižnica, Gimnazija i Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković” upriličili su 19.studenoga sadržajan i zanimljiv program.

U Galeriji Doma kulture postavljena je jedinstvena izložba izabranih Šimićevih pjesama naslovljena “Tragovima Antuna Branka Šimića” autorice prof. Danijele Juranović, ravnateljice Učilišta Relković i akademskog slikara Tomislava Šilipetra, koji je “oslikao impresiju” Šimićevim stihovima, a koje je autorica prenijela vlastitim rukopisom na veliki format.

-Izložba vizualizira Šimićeve stihove i zapravo smo željeli na jedan neuobičajen način prikazati ono po čemu ga najviše poznajemo.Pjesništvo i slikarstvo su u korelaciji, posebno kod A.B.Šimića i upravo u tomu možete uživati slijedeća dva tjedna, a vjerujem da će, kao i uvijek, zainteresiranih posjetitelja i biti- rekla nam je u razgovoru prof. Danijela Juranović.

Uslijedio je susret sa životom i jedinstvenim djelom A.B.Šimića kroz uvodne riječi prof. Vjekoslave Bagarić, predsjednice novogradiške Matice, potom kroz predavanje prof. dr. Lahorke Plejić Poje sa Odsjeka za Croatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao i dokumentarnim filmom “U boji neba”, scenaristice i urednice Ljubice Benović, nastao u produkciju HRT-a prije 20. godina u povodu 100. godišnjice pjesnikova rođenja. Govori o njegovu odrastanju u rodnim Drinovcima, potom životnom putu od Širokog Brijega gdje se školovao do Zagreba, pjesnikovu umjetničkom zavičaju, pa do Dubrovnika i Cavtata gdje je bolovao i preselio se u vječnost.

-Cilj je ovoga filma i poticanje na čitanje Šimića i popularizacija njegova života i djela, njegove iznimne poezije koja je napravila preokret. On jest ekspresionist u početku, ali on je kao pjesnik bio vrlo angažiran u svojoj suvremenosti, komentirao suvremene pjesnike, bio je poznat i kao likovni kritičar, nastupio je kao jedan fenomen. Sve što je napisao, nakon njegove smrti, na neki način, se rekonstrukcijom vidi koliko je to bilo dragocjeno.Bio je posvećen riječima, smislu. Postoje psici koji su napisali nešto za vječnost, a on je jedan od njih-rekla nam je Ljubica Benović.

-Ono po čemu je A. B. Šimić poseban, iako je vrlo kratko živio je njegov opus koji je “iskočio” kao “čudo”. Radikalno je prekinuo s vezanim stihom, uveo nove teme, stare obrađivao na nov način. Imao je sposobnost s relativno malo riječi na poseban način stvoriti jedinstven univerzum-istaknula nam je, među ostalim, u razgovoru prof. dr. Lahorka Plejić Poje. Ovaj izniman i vrijedan kulturni događaj oplemenio je i Zrinko Kapetanić vrsnom interpretacijom Šimićevih bezvremenskih stihova, a posebnu je poruku vezanu za trajanje istinskih ljudskih vrijednosti uputio poklonicima Šimića i umjetnosti pisane riječi i dr. Dražen Oršulić, tajnik novogradiškog Ogranka Matice Hrvatske.

Zadovoljstvo ovim događajem iskazala je i Ida Hitrec, tajnica MH zadužena za njezine Ogranke. -Ponekad Ogranci preuzimaju ulogu Središnjice, tako se dogodilo i prilikom ovakve velike obljetnice i to je dobro jer sinergija Ogranaka i Središnjice i jest upravo u tome.

Naši ogranci bi se trebali ugledati na Ogranak u NG i ne samo po ovom događaju, već i po drugim njihovim aktivnostima u kojima sudjeluju i druge kulturne institucije i ustanove. Također je vidljivo kako ovaj Ogranak uključuje i mlade, a to je također jedan od važnih ciljeva MH. Što se tiče izložbe ostala sam bez riječi. Doista me se dojmila, grafike su prekrasne i kao cjelina ovaj je događaj jako lijep homage Šimiću-rekla nam je Ida Hitrec.

Susret sa A.B. Šimićem završen je dodjelom nagrada učenicima koji su sudjelovali na Natječaju “Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda”, a kojega su, u povodu 120. godišnjice smrti A.B. Šimića raspisali Ogranak MH Nova Gradiška, Gimnazija I Gradska knjižnica NG.

Okupljene u “malom likovnom salonu” Učilišta “Relković” pozdravila je prof. Biljana Dakić, ravnateljica GKNG, zahvalila na dolasku i sudjelovanju u ovoj poetskoj večeri te, među ostalim, istaknula:” Stihove A.B. Šimića imala sam sreću zavoljeti u srednjoškolskim danima i spoznati koliko je to svemirje važno”. Čestitala je nagrađenima i zajedno s prof. Vjekoslavom Bagarić mladim autorima uručila nagrade među kojima su, uz knjige u izdanju MH, bili i “simboli” Mjeseca hrvatske knjige, kao i zanimljivi suveniri Grada. Nagrade su primili: Gabrijel Šupica,4.r. OŠ Dragaalić za pjesmu “Ponos” (mentor Zlatko Galetić); Sara Cica, 8.r. OŠ Dragalić, za rad “Put k zvijezdama” (mentorica Anita Akmačić); Julija Vidošić, 7.r. OŠ Mato Lovrak, za rad “Moja zvijezda” (mentorica Natalija Golovrški); Sara Ćepić, 3. r. Gimnazije, za esej “Posljednji monolog tuberkulozičara” ; Petra Oršulić, 2.r. Gimnazije za rad “Jan i ja”; Goran Terzić, 2.r. Gimnazije za rad “Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda” te Iva Češić, 1. r. Gimnazije za rad također naslovljen “Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda. Mentorica Gimnazijalcima bila je prof. Sonja Latal. Svim nagrađenima od srca čestitamo!

Related Post