VATROGASNO PRIJATELJSTVO: Iz Tirola u Bili Brig stiglo vatrogasno vozilo i oprema

923 0

Autorica Višnja Mikić

BILI BRIG – Dobrovoljno vatrogasno društvo Bili Brig nedavno je održalo 66. po redu izbornu skupštinu. Za predsjednika je izabran Valentino Štivić, zapovjednik je Vlado Ivanišević, dopredsjednik Antun Novačić, zamjenik zapovjednika Krunoslav Šikić, blagajnik Luka Đikić. Međutim, rad društva je kroz protekle godine opterećivalo staro kombi vozilo iz 1984.g. koje se više nije moglo popraviti ni registrirati, pa su u pomoć priskočile Vatrogasna zajednica općine Nova Kapela i zapovjednik Mijo Turčin te Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije i njezin zapovjednik Stjepan Županić koji su kontaktirali s Tomislavom Stokićem zapovjednikom DVD-a Lipik pa je kroz projekt „Tirol za hrvatsko vatrogastvo“ uspostavljena suradnja s vatrogasnim zapovjednikom HBI grada Kufsteina, Hans-Peter Wellschlagerom, nakon čega su zatraženi osnovni podatci o DVD-u Bili Brig. Nakon pismene komunikacije, bilobriškom DVD-u donirano je vatrogasno vozilo.

Poslije testiranja na koronu, 10. ožujka u Kufstein su stigli Mijo Turčin, zapovjednik VZO Nova Kapela, tajnik VZO-a Mario Vračić, predsjednik DVD-a Bili Brig, Valentino Štivić i zamjenik zapovjednika Krunoslav Šikić. Obavljena je primopredaja vozila u nazočnosti gradonačelnika mr Martina Krumschnabela i zapovjednika HBI Hans-Petera Wellschlagera, koji su DVD-u Bili Brig predali MTF vozilo.

Naglašeno je kako Nacionalna vatrogasna udruga Tirol godinama rado pomaže vatrogascima iz Hrvatske pa im je drago što su poduprli i rad DVD-a Bili Brig. Uz vozilo, bilobriški vatrogasci dobili su i opremu: kacige, vatrogasna odijela, hlače, opasače, kombinezone, čizme i vatrogasna nosila.

Kako ističe predsjednik društva, Valentino Štivić, samo da se zaustavi pandemija korone, počet će s vježbama, nastaviti aktivnosti s mladima, organizirati vatrogasna predavanja za školsku djecu i pripremiti proslavu sv Florijana, na kojoj bi trebalo biti blagoslovljeno i dobiveno vozilo.

Related Post