VATRU GASI – BRATA SPASI

844 0

VRBOVA, 26. svibnja 2014. – Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbova obilježilo je u nedjelju, 25. svibnja, 70-u obljetnicu postojanja i aktivnog rada. U subotu, dan uoči svečanosti, vatrogasci su obišli posljednja počivališta umrlih

i poginulih članova, pomolili se za pokoj njihovih duša, položili vijence i upalili svijeće. U župnoj crkvi svetog Jurja, domaći župnik, Stjepan Bakarić, služio je za njih misu zadušnicu.

 

Nedjeljna svečanost počela je budnicom i pristizanjem gostiju: predstavnika vatrogasnih društava, s kojima Vrbovci surađuju, kao i društava, članova VZO općine Staro Petrovo Selo.

 

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne, u izvođenju Gradske glazbe iz Nove Gradiške te nakon minute šutnje za sve umrle i poginule članove vrbovačkog društva, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, Zlatko Pospišil, podnio je prijavak pokrovitelju svečanosti, Željku Kočijaševiću, načelniku staropetrovoselske općine. Goste je zatim pozdravio predsjednik DVD-a Vrbova, Zlatko Panić, zahvalivši im na dolasku na obilježavanje njihove vrijedne obljetnice.

Program je nastavljen u domu u Vrbovi, čitanjem rješenja Vatrogasne župe Nova Gradiška o osnivanju DVD-a Vrbova 1944. godine. Osvrt na prijeđenih 70 aktivnih Vatrogasnih godina, pripremila je profesorica Melita Selichar, ravnateljica Osnovne škole Vrbova, a pročitala Ana Selichar, studentica prava u Osijeku.

Prigodne riječi slavljenicima, uputili su zatim Ivan Turkalj, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo i načelnik općine Kočijašević. U ime Vatrogasne zajednice županije Brodsko-posavske i u ime Hrvatske vatrogasne zajednice, sudionike svečanosti pozdravio je Mijo Jurišić dopredsjednik VZ županije i zamjenik člana predsjedništva HVZ. Istaknuta je važna uloga vatrogasaca u čuvanju ljudskih života i imovine te u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, što je posebno izraženo posljednjih dana, u katastrofalnim poplavama na području Slavonije i poslije njih.

 

Nazočnima se obratio i prof Marijan Štefanac, pročelnik županijskog upravnog odjela za razvoj i europske integracije. Predstavnici gostujućih vatrogasnih društava čestitali su Vrbovcima obljetnicu, a među njima i predstavnik DVD-a Ludbreg, iz Varaždinske županije, društva s kojima DVD slavljenik uspješno surađuje.

Svima koji prate i pomažu rad DVD-a Vrbova, kao i onima koji su pomogli održavanje proslave obljetnice, DVD slavljenik predao je zahvalnice.

Za dugogodišnji aktivni rad u društvu i za unaprjeđenje vatrogastva u mjestu življenja i na području VZO, dodijeljene su zatim brončana medalja te spomenice VZŽ i HVZ za 40, 50. i 60 godina provedenih u društvu, jednom članu i posmrtno.

Umjesto tradicionalnih lenti, DVD Vrbova izradilo je ploču i na nju ugraviralo imena i nazive onih koji su pomogli proslavu, a to su: HVZ, VZŽ, VZO, zatim DVD Staro Petrovo Selo, Godinjak, Štivica, Blažević Dol, Tisovac, Komarnica, Laze, Magić Mala, Nova Kapela – Batrina, Oriovac, Rešetari, zatim DVD Slokovec, iz Varaždinske županije, DVD Kozarice i DVD Stara Subocka, kod Novske, DVD Donji Varoš, Ludbreg, Nova Gradiška, Gunjavci, Adžamovci i Bili Brig. Petnaestak od ovih nabrojenih 20 društava, bilo je nazočno i svečanosti 70. obljetnice u Vrbovi.

 

Nakon svečane sjednice, upriličena je pokazna javna vježba. Njezin prvi dio izveli su članovi DVD-a Stara Subocka, na starinski način, uz špricu, koju su vukli konji. Drugi dio vježbe gašenja požara, onako, kako to vatrogasci čine danas, izveli su članovi društava iz Godinjaka i Starog Petrovog Sela.

Uslijedio je mimohod vatrogasnih vozila sudionika proslave te zajednički ručak i druženje, uz TS „Zlatne žice“.

Related Post

GODIŠNJA SKUPŠTINA

Autor - 19/03/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 19. ožujak 2016. – Skupštini Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata prethodilo je odavanje dužnog poštovanja poginulim…