VETERANSKI CENTAR ZA STRADALNIKE DOMOVINSKOG RATA

586 0

NOVA GRADIŠKA, 16. ožujak 2014. – Gradski vijećnici su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donijeli odluku o kandidiranju projekta „Veteranski centar, koji je sastavni dio nacionalnog programa

psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima domovinskog rata, drugog svjetskog rata, te povratnicima iz mirovnih misija UN-a, NATO-a i misija EU koji provodi Ministarstvo branitelja.

 

Svrhu Veteranskih centara i prednosti koje Nova Gradiška ima kao grad obrazložila je zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević.

Uz zavidan kontinuitet rada prema stradalničkoj populaciji i programe dosadašnje skrbi prema stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji to su osigurana zdravstvena skrb ( blizina bolnice), te izgrađeni objekti i sadržaji koji grad može pružiti u oblasti sporta, rekreacije, kulture i drugih za život značajnih aktivnosti ljudi zbrinutih u ovakvom centru. Sve će se to iskazati u pismu namjere.

 

Za Veteranski centar će se predložiti zgrada vojarne, a kao varijanta za izgradnju novog centra ponudit će se lokacija u Ulici A. Stepinca (preko puta tiskare „Arca“ – bivše kupalište).

Veteranski centar šansa je zapošljavanje stručnog i pomoćnog osoblja i obrtnika koji bi radili na održavanju te djelatnostima na svakodnevnoj opskrbi.

Treba naglasiti da je osnovni i dugoročni cilj Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći, pa tako i Veteranskih centara, podizanje opće kvalitete življenja i podupiranje potpune psihosocijalne reintegracije svih sudionika i stradalnika rata na cijelom području RH. To znači da ukoliko Nova Gradiška bude izabrana i dobije Veteranski centar u njemu će biti i stradalnici iz drugih krajeva.

 

Ovi centri zapravo su socijalne inovacije koje ujedno potiče i Europska unija. Izgradnja i opremanje financirat će se putem strukturnih fondova u programskom razdoblju europske unije 2014. – 2020. godine.

Related Post

I TO JE MOGUĆE

Autor - 24/01/2013 0
Vinko Grgić, mladi i uspješan arhitekt, vlasnik i direktor tvrtke Entazis, odlučio je svoju uspješnu karijeru vezati za Novu Gradišku