VIJESTI IZ POVIJESTI (4)

784 0

21. srpanj 2011. – Godina je 1983. Prisjetimo se

događaja te godine. Devet školskih gimnastičkih sastava i 63 natjecatelja u muškoj i ženskoj konkurenciji nastupilo je na prvenstvu osnovnih škola (SIOŠ) novogradiške općine. Škola Milan Tomić (sada Mate Lovraka) u muškoj, a Josip Krajačić (sada Ljudevita Gaja) u ženskoj konkurenciji u sportskoj i ritmičko-sportskoj gimnastici pobjednici su momčadskog natjecanja. Pojedinačno najbolji bili su Gvozden Dumičić (MT) i Biljana Marinković(JK).

U organizaciji Boksačkog kluba Strmac početkom ožujka 1983. godine održana je boksačka revija uz sudjelovanje boksača iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Bila je to najmasovnija revija tih godina jer su nastupila 32 boksača. Od Novogradiščana pobijedili su Kozić i Tusun, dok su ostalih 5 boksača (I.Poljak, Ž. Poljak, Lovrić, Dabić i Špoljarić) izgubili. Špoljarić je jedini na reviji izgubio nokautom.

Gotovo pola nogometne momčadi zonaša Tanga bilo je isključeno iz kluba početkom travnja 1983. godine odlukom Predsjedništva zbog nepoštivanja klupske discipline: vratar Mijo Čavlina, obrambeni igrači Marijan Hrženjak i Mihajlo Bušić, a od napadača Zlatko Pavlić i Miroslav Stilin.

Vjekoslav Šafranić, trostruki prvak Jugoslavije, te pobjednik europskog i svjetskog kupa u ful-kontaktu, nastuipio je u ekshibicijskom susretu u organizaciji novogradiškog Karate kluba Strmac. Pobijedio je svoga sparing-partnera Davora Šlata iz Zagreba.

Novogradiščanke, sestre Vesna i Danica Muselinović, postale su nove prvakinje Slavonije u karateu za omladinke u 1983. godini. Isti naslov osvojili su i pioniri KK Strmac Milan Selimović, Mario Bertol i Damir Zlatanović.

Nogometni sudac Mato Solić sigurno je doživio najneugodnije iznenađenje kada su mu nesavjesni gledatelji za vrijeme utakmice Slaven – Saturn odigranoj u Ljupini ispustili gorivo iz motocikla, kojim je doputovao na utakmicu, i usuli mu – pivo!

Savezni rukometni sudac, Novogradiščanin Vlado Plavac, izabran je za predsjedavajućeg Rukometnog saveza zajednica općina Osijek, koje je obuhvaćalo cijelu Slavoniju i Baranju, a čije je sjedište od 1983. godine bilo u Novoj Gradiški.

Iako novogradiški moto-sport ima dugu tradiciju, gdje su se proteklih godina isticali Martinović, Jarić, Raštegorac, te ranije veteran Mokricki, najznačajniji uspjeh 1983. godine postigao je Damir Štirba, koji je osvojio naslov vice-prvaka Hrvatske u klasi motora 175 ccm i bio izvrstan peti na prvenstvu Jugoslavije.

Po prvi puta u povijesti novogradiškog sporta na čelo jedne strukovne organizacije izabrana je ženska osoba 1985.godine. Tada je za predsjednicu Samoupravne interesne zajednice fizičke kulture općine Nova Gradiška izabrana Mira Tomić, bivša rukometna reprezentativka i golgeterica ekipe rukometašica Slavonke, koja tih godina nije više igrala rukomet, ali je bila aktivna kuglačica.

Nogometaši tadašnjeg Srednjoškolskog centra Nova Gradiška izborili su u lipnju 1983. najveći sportski uspjeh u povijesti škole. Na prvenstvu SIOSŠ Hrvatske osvojili su po treći puta zaredom naslov prvaka Hrvatske. Srednjoškolci su bili svi aktivni nogometaši gradskih i općinskih klubova, a uspješno ih je vodio prof. Franjo Medunić.

U organizaciji Streljačkog saveza općine održano je natjecanje 29 strijelaca iz 9 momčadi u kategoriji omladinaca i seniora u gađanju malokalibarskim pištoljem i vojničkom puškom. Najbolje rezulate postigli su strijelci SD Tanga. Pobjednik u gađanju s vojničkom puškom bio je Novogradiščanin Zlatko Luketić, a malokalibarskim pištoljem Ljubomir Šobota iz KPD Stara Gradiška.

Related Post