Vijesti iz sportske povijesti (17)

985 0

13. siječanj 2012. Završavamo ovim prilogom s 1982.

godinom.

1. U polufinalu Nogometnog kupa Tang je rekordno pobijedio Psunj iz Okučana s 12:1, golovima Kumića (5), Pavlića (3), Ivaniševića (3) i Petrića, a jedini gol za Psunj postigao je Rajšić. U finalu je Tang pobijedio Budućnost iz Rešertara s 1:0 pogotkom Kumića u 47. minuti. Pobjednici kupa igrali su u sastavu: Biondić, Vitković, (Babić), Hrženjak, Vuković, Topić, Stanković, Kumić, Pavlić, Radojević, (Stilin), Petrić, Ivanišević.

2. U tradicionalnoj ljetnoj ligi za 1982. godinu pobjednik je Aston Villa koja je u finalu pobijedila Harlem s 4:1. Ove godine u 16 dana trajanja lige bilo je nazočno ukupno oko 4.500 gledatelja

3. Stjepan Stunić, košarkaški trener iz Slavonskog Broda, inače rođeni Novogradiščanin, došao je u ljeto 1982. u Novu Gradišku i „oživio“ Košarkaški klub Strmac koji se bio ugasio. Nakon kratkog vremena i forsiranog rada novogradiški košarkaši zaigrali su u Drugoj općinskoj ligi, gdje su postali prvaci, pa su izborili natjecanje u Međuopćinskoj košarkaškoj ligi.

4. Početkom rujna u organizaciji veterana novogradiškog Tanga gostovali su veterani beogradske Crvene zvezde. Atrakcija utakmice bili su renomirani bivši nogometaši, a posebno afirmirani bivši reprezentativac Dragoslav Šekularac (na slici: čuči, četvrti slijeva), koji je jedno poluvrijeme zaigrao za Tang. Gosti su pobijedili s minimalnih 1:0 golom Jankovića u 87. minuti.

5. Na plenumu klubova Međuopćinske lige nagrađen je RK Strmac, kao prvak lige i rukometašice Požege u ženskoj konkurenciji. Dato je povjerenje vodstvu MORL, koje je i do sada, petu godinu za redom, radilo u sastavu: Ivo Petranović (predsjednik), Franjo Dilman (tajnik), članovi: Slavko Đaković, Petar Oršanić i Anto Dragić.

6. Podvizi desetljeća dogodili su se u nogometu 1982. godine u novogradiškom kraju: čak 6 klubova natječe se u Slavonskoj nogometnoj zoni, posavska skupina, zapad, u općinskoj ligi seniora je 12 klubova, omladinska liga ima 16 momčadi, djeluju dvije seniorske razredne lige s 9 klubova, dvije pionirske s 10 klubova, školske lige s 11 momčadi, te na desetak turnira u malom nogometu.

7. Srednjoškolci tadašnjeg Srednjoškolskog centra Nova Gradiška po drugi put uzastopno pod vodstvom profesora TZK Franje Medunića, inače trenera zonaša Sloge, osvojili su naslov prvaka Hrvatske. Isti podvig ponovili su i treći put iduće 1983. godine.

8. Prvoligaška momčad rukometaša Borca iz, tada se to kazalo „zbratimljenog grada Uroševca“ sa Kosova gostovala je u Novoj Gradiški i sa novogradiškim Strmcem bila gost u Šumetlici gdje se otvarao spomen-park. Borac je pobijedio s 42:30. Strmac: Boroš, Kulaš 5, Vlainić 4, Novokmet 1, Sertić 2, Hinić 5, Kaksa 4, Mijatović 4, Magić, Lasović 5, Laloš.

9. Od posljedica teške prometne nesreće u središtu grada preminula je izvrsna desetgodišnja stolnotenisačica novogradiškog Strmca Iva Brnčić. Dugo je trajala borba za njen život ali i nakon višednevnih napora liječnici nisu joj uspjeli spasiti život.

10. Veterani splitskog Hajduka gostovali su polovicom listopada u Novoj Gradiški gdje su pobijedili veterane Sloge s 6:2. Golove su dali, za Hajduk: Glujić (2), Hlevnjak (3) i Ivković, a za Slogu Todorović i Lulić. Sloga: Klaić, Brkan, Eror, Ratković, Perić, Lulić, Todorović, Kovarbašić, Krizmanić, Ostojić, Korbar, Suzić, Gmajnić, Stramić, Kovačević, Soušek, Rosić i Filipović.

11. Rukometaši novogradiškog Strmca postali su pobjednici Kupa općine Nova Gradiška jer su u finalu pobijedili štivički Posavac sa 36:31. Za pobjednike su igrali: Boroš, Lasović 6, Vlainić 1, Novoket 3, Sertić 4, Mataija 5, Mijatović 3, Magić 7, Kaksa 7, Laloš.

12. Na turniru gradova u sportskoj gimnastici koji je održan u Novoj Gradiški sudjelovali su pionirski sastavi iz Zagreba, Čakovca, Osijeka i Nove Gradiške. Pobijedili su Zagrepčani, Osijek je drugi, a Nova Gradiška treća.

13. Boksačka revija u organizaciji novogradiškog BK Strmca okupila je 16 boksača iz Zenice, Varaždina i Nove Gradiške. Najviše pljeska dobio je Poljak kada je u teškoj kategoriji pobijedio Varaždinca Dolenca. Pobjede su još za Strmac izborili Tokić (polusrednja) i Tusun (poluteška), a izgubili su Čavalić, M. Poljak i Vlainić.

14. U njemačkom gradu Achenu su polovicom prosinca gostovali šahisti, kuglači, nogometaši i stolnotenisači novogradiškog Željezničara. U kuglanju su Novogradiščani bili treći, u šahu drugi, a u ostalim sportovima slabiji.

15. Na izbornoj skupštini Auto-moto društva istaknuti su izvrsni rezultati u sportskim natjecanjima, gdje su se afirmirali na republičkim i državnim prvenstvima motoristi: Raštegorac, Štirba i Jarić ,te kartingaš Martinović, ali i niz mladih vozača. Društvo je vrlo masovno jer ima 1.108 članova. Za novog predsjednika AMD izabran je Đuro Brujić, a u predsjedništvo: Ozren Rašuo, Stevo Čanak, Nikola Krajačić, Lazo Vujić, Milan Hlinka, Milan Tomić, Ivo Petranović, Drago Paurević, Zlatko Herceg i Radojka Lužaić.

 

Na slici nogometaši Tanga sa Šekularcem (čuči četvrti s lijeva)

Related Post