VINCETOVO U MALOJ

880 0

NOVA GRADIŠKA, 23. siječnja 2013. – Mokro od kiše osvanulo je siječanjsko jutro u usnulim malčanskim vinogradima. Oko podne je promrzlo sunce plaho provirilo ponad ogoljele šume te obasjalo drevne trsove. Vincetovo je početak

vinogradarske godine i vrijeme da svaki vinogradar obiđe svoj plemeniti nasad.

 

„Bolje da nestane sela nego običaja“ stara je izreka koju Malčani ozbiljno shvaćaju. Blatnjavim sokakom zaputili su se marni vinogradari i njihovi prijatelji do svojih vinograda i voćnjaka. Košare im pune slanine, kobasice, vina i rakije, ali i svete vode za poškropit trsove.

 

U Maloj se Sveti Vinko sredozimko štuje preko dvjesto godina budući križ na Opođu datira iz daleke 1816. godine, doba kada je selo Mala pripadalo vlastelinstvu Cernik. Bilo je to doba kada je Čovjek živio u ritmu godišnjih doba, kada je osluškivao poj Prirode.

Obred posvete vinograda i voćnjaka najavljivao je početak radova u istim, a težak se usrdo klanjao Gospodinu moleći ga blagoslov. Bilo je i teških ljeta kada je Priroda bespoštedno uništila sav čovjekov trud, tučom, sušom ili kakvom drugom nepogodom no on nikada nije gubio vjeru u Gospodina.

Gvardijan cerničkog samostana fra Anto Perković u svom obraćanju tijekom posvete, ukazao je upravo na nedostatak vjere u modernom društvu danas. Zaboravili smo svoj iskonski trs sa kojeg potječemo i iz kojega Čovjek crpi snagu za opstanak. Udaljili smo se od našega trsa Gospodina Isusa Krista, izlažući se opasnosti da uvenemo. Naša velika htjenja bez vjere odraz su duhovno siromašnog suvremenog Čovjeka koji zaboravlja da bez predanog rada i molitve nema dobrih plodova unatoč suvremenoj tehnologiji i znanstvenim dostignućima.

Tama je skrila vinograde, a sa brda osvijetljenih vatrama odjekuje pjesma i pucanje. Vrijeme polako i neprimjetno odnosi mnoge stare običaje pa je tako i ove godine izostala tradicionalna karakača, kolo što su ga stari Malčani zaveli po povratku kućama. Trsovi su posvećeni, nadajmo se punim putunjama s jeseni, a mi u svojim srcima pokušajmo pronaći malo vjere koja će nam podariti unutarnji mir iz kojeg proizlazi milost Božja.

Related Post