POGINULI U OBRANI NOVE GRADIŠKE

765 0

NOVA GRADIŠKA, 23. siječanj 2013. – Rasprava o radu Gradskog društva Crvenog križa na izbornoj Skupštini ponukala je Matu Modrića, potpredsjednika GD CK i pukovnika Hrvatske vojske, da se osvrne na rad Službe traženja

i pokrene inicijativu za identifikaciju tri poginula hrvatska branitelja koji su sahranjeni na gradskom groblju. Poginuli su, kako kaže Modrić, 1991. godine u Medarima, a su sahranjeni kao nepoznate osobe jer nisu imali osobne dokumente. Kao dragovoljci došli su na novogradiško bojište, navodno iz Zagreba. Čudi se kako do sada nisu ekshumirani njihovi posmrtno ostaci, a prošlo je više od 20 godina. Smatra da bi Gradsko društvo CK Nova Gradiška trebalo pokrenuti inicijativu za njihovu identifikaciju kod Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, identificirati ih i njihove posmrtne ostatke predati obitelji i dostojanstveno ih sahraniti.

 

Govoreći o radu Službe traženja pri GD CK Nova Gradiška, ravnatelj Franjo Pavlović je kazao da do sada nije bilo zahtjeva za njihovo traženje. Godišnje se neposredno GD CK obraća pedesetak osoba koje traže nestale tijekom Domovinskog rata.

 

-Još je uvijek 1947 službeno otvorenih postupaka traženja osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. Taj je broj identičan s podatcima Uprave i zatočene i nestale Ministarstva branitelja i Međunarodnog odbora Crvenog križa. U našem društvu CK trenutno je jedan zahtjev za pronalaženje. Do sada smo okončali 18 zahtijeva , broj traženja na dan 31. prosinca 2011. godine bio je 94.

 

Odlaskom delegacije Međunarodnog Crvenog križa iz Hrvatske posredovanje u traženju povjereno je Hrvatskom CK, pa tako i službi traženja našeg društva – kaže Franjo Pavlović.

Related Post

NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO

Autor - 14/08/2015 0
U sklopu popratnih sadržaja 20. Novogradiškog glazbenog ljeta, događaj koji je prošle godine iznimno posjećen, a tako se i očekuje…