VINOGRADARSTVO I VINARSTVO KRALJIĆ REŠETARI

1437 0

REŠETARI, 11. kolovoza 2015. – Ova vinogradarska godina puno obećava jer, kako kaže Ozren Kraljić, mladi inženjer poljoprivrede specijaliziran za vinogradarstvo i vinarstvo, za razliku od prošle, ova vinogradarima ide vinogradarima u korist.

 

Vinogradari očekuju  dobru godinu

-Iako smo prošle  godine,  rekao bi, imali  jako lošu   vinogradarsku  godinu,  u podrumu  su ipak   oni koji su imali  dobru  tehnologiju znali izvući maksimum  pa su na tržištu vina berbe iz 2014. godine, iako  nižih alkohola,  dobra vina.

Ova godina obećava   jer puno toga ide u korist vinogradara.  To je prije svega broj sunčanih dana, odnosno sunčanih  sati kojih ove godine ima jako puno.  Međutim, više su prosječene temperature što bi moglo napravit probleme u aromatskom potencijalu budućih vina, ali smatram  da  neće   utjecati previše jer su noći hladne  i svježe.  Veselimo se berbi i dobrim fermentacijama  – kaže Ozren Kraljić.

 

Jedno je  imati vinograd,  a drugo dobro vino

Dodaje da je jedno  imati vinograd,  a drugo imati dobro vino. Objašnjava da su to dva posla koja se nadopunjuju jer  jedan bez  drugog ne ide.  Kaže  da  se, ako  vinogradar učini grešku u zaštiti ili neku drugu grešku u vinogradu  i nije dobio dobru kvalitetu grožđa to manifestira kod  vinara koji grožđe prerađuje. Te su dvije zasebne struke koje  se moraju nadopunjavati, a obje su širokog spektra i  traže iskustvo.

Vina Kraljić prepoznata na Rabu

Graševina, Pinot sivi i Cabarnet sauvignon  vina iz  vinskog podruma Kraljić u Reršetarima   svojom su kvalitetom prepoznata na brojnim izložbama  i ocjenjivanjima vina, a isto tako i kod ljubitelja  vina  u novogradiškom kraju i Brodsko-posavskoj županiji. Po prvi put  ove je godine 300 butelja  obiteljskog vina  Kraljić otišlo  na Rab.

Na pitanje  koliko uvozna  i jeftina vina  utječu na domaću proizvodnju ovaj mladi i uspješni vinogradar i vinar  kaže da imaju utjecaja pogotovo u današnje vrijeme krize  kada kupci imaju manju platežnu moć i kada ne gledaju na kvalitetu.

-To su vina nižeg ranga i za nas male proizvođače nisu mjerilo kvalitete. Svaki od nas radi na svom imenu i   kvaliteti. Ta vina ne mogu biti konkurentna po pitanju kvalitete vinarima  koji svoje vino prodaju lokalno.  Meni ne smetaju  vina iz Kosova i Makedonije. Volim ih kušati da vidim gdje sam  u odnosu na njih i na koji način mogu poboljšati kvalitetu svog  vina – kaže Kraljić.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kraljić ima vinograde  neposredno iznad obiteljske kuće  u Rešetarima. Na   2,4 hektara  su zasađene bijele sorte  Graševina i Pinot sivi,  a od crnih sorti Cabarnet sauvignon. Riječ je o mladim nasadima koji postepeno  dolaze u  očekivanu rodnost.

 

Povećati proizvodnju u podrumu

-Namjera je  saditi nove nasade. Imamo 8000 četvornih metara zemljišta u pripremi iako  još uvijek nisam siguran da li ćemo i kada ćemo ići u sadnju. Nastojim  sadnju što duže prolongirat   i vidjeti kako će se pokazati  prodaja vina.  Kroz taj period  od  narednih pet godina plan je  povećat proizvodnju u podrumu na  način da idemo u otkup grožđa.  Ima  kvalitetnog  grožđa  i   vinogradara koji dobro rade ali nisu  vinari. Njima ne treba uskratit dobit za njihov rad  već im treba dati poticaj za još boljim radom i proizvodnju grožđa. Naš  plan je širenje kapaciteta podruma i afirmacija na tržištu, a  s ostvarenim  kapitalom širiti  nasade – kaže Ozren Kraljić.

 

Plaketa Općine Rešetari

Za  postignute rezultate  i poticaj razvitku poduzetništva na području općine Rešetari te  promicanju ugleda Općine Rešetari na svečanoj skednici Općinskog vijeća upriličenoj u povodu Dana općine Ozrenu Kraljiću dodijeljena je Plaketa Općine Rešetari.

Related Post