VLAOVIĆ ZA OPOZIV MINISTRA ZDRAVSTVA: Gdje će se liječiti moja baka Mara iz Drežnika?“

1814 0

ZAGREB – „Zahtjev za Vašim opozivom Ministre potpisali smo jer zdravstveni sustav u današnjem obliku pod vašim vođenjem nije niti održiv, niti učinkovit, niti dostupan.“ Kazao je saborski zastupnik Davor Vlaović prilikom rasprave o opozivu ministra Milana Kujundžića.
„Zbog Vaše nevjere o stanju u zdravstvenom sustavu mora Vas upozoriti više od dvije tisuće medicinskih sestara i tehničara na Markovom trgu. Poseban problem je stvorenu primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja bi trebala rješavati 80% problema, a nema uvjeta zato.“
Vlaović je upozorio na trend pogoršanja stanja u zdravstvenom sustavu kao što je broj timova bez nositelja koji je u vremenu između dva zahtjeva za opozivom ministra sa 56 porastao na 89, nedostatak više od 20 pedijatara u sustavu primarne zdravstvene zaštite što zajedno čini broj od preko 100.000 građana koji su ostali bez obiteljskog liječnika uglavnom u ruralnom prostoru Hrvatske.
Istaknuo je problem Domova zdravlja koji investiraju u opremu i specijalizacije, a nositelji timova bez suglasnosti upravnih vijeća i znanja ravnatelja ili župana mogu dati otkaz, dobiti suglasnost ministra i početi raditi kao privatnici u vlastitoj ordinaciji.
„Urušili ste sustav domova zdravlja, ne može ravnatelj s 25% pogona organizirati 100% sustava. Specijalizacije su potrebne, ali ih domovi zdravlja neće moći plaćati jer ste propustili rješavati problem ili je Vaš cilj zdravstvo samo za one koji imaju novca i mogu si priuštiti liječenje u Austriji, Njemačkoj ili Zagrebu. Gdje će se liječiti moja baka Mara iz Drežnika?“
Vlaović je govorio o problemu sanacije bolničkih dugova rekavši kako se u javnosti stječe dojam da se nagrađuju oni koji loše rade i stvaraju dugove jer im se dugovi uzastopno saniraju za razliku od onih bolnica koje imaju uredno poslovanje, male dugove, ne prijete im ovrhe i ne dobivaju sanacijska sredstva iz državne blagajne. Kao uspješne i istovremeno zakinute bolnice naveo je brodsku i požešku opću bolnicu.
Zapitao je ministra: „Znate li da u pojedinim bolnicama medicinske sestre nisu dobile radnu opremu i po deset godina. Rekle su mi prilikom prosvjeda na Markovu trgu da same kupuju uniforme. Treba li se na taj način štedjeti na medicinskim sestrama ministre. To je sramota. Ja samo mogu reći hvala im baš kao i liječnicima.“
Osvrnuo se i na liste čekanja koje su svakim danom sve duže, a poseban problem čine kada se radi o djeci kojima je dijagnostika nedostupna.(hss)

Related Post