VOJNO-REDARSTVENA AKCIJA „BLJESAK“ (foto)

833 0

Briljantno i časno izvršena je akcija oslobađanja zapadne Slavonije

NOVA GRADIŠKA, 30. travanj 2015. – U petak 1. svibnja u okučanima će se obilježiti 20. obljetnica Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“. Prilika je to da se još jednom prisjetimo briljantno izvedene akcije koja je bila prijelomnica Domovinskog rata.

 

– Vojno-redarstvenu akciju «Bljesak» združenim snagama su izvele hrvatske vojne i policijske postrojbe s ciljem oslobađanja okupiranog područja zapadne Slavonije. Akcija je započela 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima. Tijekom samo 36 sati hrvatske su snage ovladale cjelokupnim okupiranim prostorom veličine oko 800 četvornih kilometara. U silovitom prodoru u dubinu okupiranog hrvatskog teritorija vojne i redarstvene snage RH na pravcima Novska-Okučani-Stara Gradiška i glavninom snaga usporedo s autocestom prema Jasenovcu i Staroj Gradiški oslobađale su svoju domovinu i rušile puste snove o nekakvoj velikoj Srbiji. U «Bljesku» je sudjelovalo oko 10.000 pripadnika oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova.

Most na Strugu

 

Okučani

 

«Bljesak je bio uvod u konačnu pobjedu i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. Trebalo je konačno skršiti pobunu i okupaciju svojih teritorija te završiti s raznim planovima koji su Hrvatsku trebali baciti na koljena. Hrvatska je država, zbog stalnih terorističkih napada i ugrožavanja ostalog dijela Hrvatske, pokrenula legitimnu i oslobodilačku akciju «Bljesak» koji je bio uvod u «Oluju».

U akciji «Bljesak» poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Nakon 1. svibnja 1995. godine stvoreni su uvjeti za povratak prognanika, obnovu obiteljskih kuća i komunalne infrastrukture. Uspostavljen je promet autocestom i željezničkom prugom, a počela poslijeratna obnova oslobođenog područja.

Značajan doprinos u akciji «Bljesak» dala je 121. domobranska pukovnija. Zajedno sa 3. gardijskom brigadom izvršila je zadaću oslobađanja Okučana, a dio postrojbe djelovao je na pravcu Novog Varoša i Stare Gradiške.

Prvi vlak za Okučane nakon 5 godina

Most na Savi

Povratnici u Goricama

Most na Savi

Okučani

Okučani

Okučani

Kula u Staroj Gradiški

Okučani

Dragalić – povratnica

Novi Varoš

Dragalić – povratnici

dr. Franjo Tuđman u oslobođenim Okučanima

Novi Varoš

Mašić

Related Post

DVD OKUČANI

Autor - 19/06/2012 0
Autor: Milorad Oršulić-Mican OKUČANI, 19. lipanj 2012. – Dobrovoljno vatrogasno društvo Okučani u nedjelju je proslavilo 140 godina postojanja i…