Volim nogomet-izložba/happening uz “Noć muzeja”

1284 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 27. siječnja 2018. – Jedan od vrlo zanimljivih sadržaja u sklopu “Noći muzeja” bila je i izložba/happening “Volim nogomet” autora Miroslava Pišonića, voditelja Galerije Gradskog muzeja NG i konceptualnog umjetnika. Sudjelovali su, uz njega i Gordan Bjelić i Mladen Lovrić.

A o čemu je zapravo riječ, što je poanta?

-Priča je to o pojedincima, marginalnim skupinama, onima koji su često na meti ugnjetavanja i to samo zato jer su drugačiji i jer ih masa ne razumije- ističe Miroslav.

-U nogomet se svi razumiju i vole ga, a sve one ljude, aktivnosti ljudskog postojanja koje ne razumijemo (o)lako stavljamo na “stup srama”- naglasio je Zlatko Kozina, autor deplijana, koji je i na izložbi pojasnio njezin smisao.

-Tek onda kada različitost shvatimo kao nešto što nas nadopunjuje, obogaćuje, nikako ugrožava, tek tada ćemo moći reći da živimo u tolerantnom društvu. Onome društvu o kome bruje sve elite, a koje opet, počesto mi se čini, sve te izjave svedu na isprazne riječi, floskule.

S druge strane pogledamo li na sinoćnje događanje spomenuo sam već kako svjedočimo upravo ugnjetavanju običnih “malih” ljudi samo da bi nekim glavešinama bilo dobro. Znam, uvijek je toga bilo…ali mišljenja sam nekako da se s time ne treba miriti. Koliko god to utopijski zvučalo, ali te utopije upravo i tjeraju sve nas da težimo krojiti bolji svijet, bolje društvo. Ovo je moj mali doprinos tomu pa koliko god drugima, ako hoćemo i većini, nisam dovoljno jasan. Sam znam da i sve ono što ne razumijem ipak postoji i valja mu sačuvati dostojan komadić vremena i prostora jer nikad ne znam kad ću “progledati” i priznati si da me i ta “drugačijost” čini boljim čovjekom. Ispadne da je najlakše zgužvati nekoga i s njim se “loptati”, a u biti je to, ako je čovjek svjestan, najteže- naglasio nam je u razovoru, među ostalim, Miroslav Pišonić.

Related Post