XI. CERNIČKI FOLKLORNI SUSRET

644 0

CERNIK, 28. rujan 2014. -Susret Folklornih ansambala i kulturno-umjetničkih društava koja njeguju koreografirani folklor s područja cijele Hrvatske okupili su 27. rujna u Cerniku, u školsko-športskoj dvorani,

goste iz Splita, Karlovca, Sesvetskih Sela. Uživali su posjetitelji u koreografijama Slavonske žetve, Pokuplja, Splita, Prigorja, Valpova, Bilogore, Slavonije, Korduna, Linđa, u nastupu dječje skupine KUU Cernik , nastupu ženske i muške klape FA “Filip Dević” iz Splita.

 

Bila je ovo večer iznimno vrijednog, raznovrsnog i sadržajnog programa Društava i Ansambala koji iza sebe imaju dugi niz kontinuiranoga rada i nastupa u eurospkim zemljama, ali i Sjevernoj i Južnoj Americi, Mexicu, Novom Zelandu, Rusiji, Australiji.

Poslije riječi dobrodošlice mladog predsjednika KUU Cernik Ivana Ivanovića, na glazbeno putovanje poveli su domaćini  koreografijom slavonske žetve pod nazivom „Žeteoci moji mili“ (i koreografiju i glazbenu obradu potpisuje Nikola Kramar, umjetnički voditelj ). Predstavila se tijekom večeri i njihova dječja skupina dječjim igrama, pjesmama i plesovima novogradiškog kraja pod nazivom „U kolo se lata“ (koreograf Magdalena Sokić;glazbena obrada Filip Bakunić).

Kulturno-umjetničko Društvo željezničara «Filip Dević» iz Splita u prvom izlasku  predstavilo se  „Starim splitskim plesovima“ (koreograf Branko Šegović, glazbena obrada Marinko Katunarić), „zapivale“ su  ženska i muška klapa, izveli su poznatu dubrovačku poskočicu „Linđo“.

Iz Karlovca je u Cernik u goste stigao i Folklorni ansambl «Matija Gubec, aprilikom prvog izlaska predstavili su se koreografijom “ Pokraj Kupe, vode ‘ladne” (koreograf_prof._Ivica Ivanković, glazbena obrada prof. Branko Ivanković).Koreografijom su prikazani  plesovi karlovačkog pokuplja iz tri sela – Rečice, Draganića i Bratine; pokazali su i specifičnu ljepotu nošnji i plesa istočne Slavonije-Valpova i njegove okolice koreografijom „Valpovačko kolo“ (koreograf prof. Zvonimir Ljevaković,utemeljitelj Lada; glazbena obrada Mario Pleše), te poveli na Kordun koreografijom „’Oće lola, ‘oću ja“ (koreograf Dražen Makarun; glazbena obrada Astrid Pavletić).

 

Folklorni ansambl “Sesvetska sela” poveo je na Bilogoru  koreografijom naslovljenom “Bilarice bilo predu” (koreograf Andrea Kager, glazbena obrada Mario Pleše), te sesvetsko Prigorje koreografijom “Tancala bi, al’ ne mogu” (koreograf Branimir Milas; glazbena obrada Mario Pleše I Tomislav Habulin).

Opera hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca “Ero s onoga svijeta” završava veselim pjevanjem i narodnim kolom. Glazba je prožeta narodnim duhom, a glazbena građa je iz Dalmatinske zagore. Završno kolo, jedan od najpoznatijih isječaka iz opere, izveden je na mnogim svjetskim pozornicama. A za posjetitelje XI. Folklornog susreta „Lipa moja Slavonijo“ u Cerniku su završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“ izveli  članovi KUD-a željezničara „Filip Dević“ iz Splita, uz pjesmu ženske i muške klape (koreograf Oskar Harmuš, glazba Jakov Gotovac).

Domaćini su zahvalnost gostima izrazili i Zahvalnicama uz prigodne poklone, a posjetitelji dugotrajnim pljeskom. I doista s pravom je vrijedilo biti na ovakvom folklornom susretu jer se ne događa često u malim mjestima vidjeti na okupu ansamble i društva koja u svakom trenutku mogu stati uz bok profesionalnim plesačima i pjevačima. A bila je to i dostojna čestitka KUU Cernik za njegovih prvih 10. godina.

 

Susret su pratili I načelnik općine ing. Nikola Jugović, predsjednik Općinskoga vijeća Hrvoje Žakić, vijećnici općine Cernik, ali I predsjednik FA “Zagreb-Markovac Tomislav Brekalo, predsjednik Brodskog kola I FA “Broda” Josip Perčević, prof. Zvonimir Toldi, etnolog I predsjednik Programskog odbora Brodskog kola, predstavnici KUD-ova Drežnik, Dragalić, HKUU “Trenk” NG, HPP “Tomislav” Cernik, ravnateljica cerničke Osnovne škole Reza Benković.  Vrijednost ciljeva KUU Cernik-njegovanje i očuvanje tradicije i običaja koje su u nasljeđe ostavili naši stari, od početka djelovanja Udruge prepoznala je općina Cernik i načelnik koji je sve do nedavno obnašao i funkciju predsjednika Udruge. Podupirali su njihov rad, a tako će biti i dalje. Uz njih pokrovitelji ovogodišnjeg folklornog susreta “Lipa moja Slavonijo” bili su i ZAMP, Ministarstvo poljoprivrede RH, TZ općine Cernik, a medijski pokrovitelji Šokački portal, Etnomedija, Radio “Bljesak”, “Posavska Hrvatska”i portal ngbuntovnici.hr

 

Domaćini i gosti nastavili su zajedničko druženje uz pjesmu, a 28. rujna za Splićane je upriličena i posjeta Biblijsko-arheološkoj izložbi i Muzeju, Franjevačkom samostanu i drugim ljepotama i vrijednostima Cernika i cerničkoga kraja.

Opera hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca “Ero s onoga svijeta” završava veselim pjevanjem i narodnim kolom. Glazba je prožeta narodnim duhom, a glazbena građa je iz Dalmatinske zagore. Završno kolo, jedan od najpoznatijih isječaka iz opere, izveden je na mnogim svjetskim pozornicama.

 

 

 

Related Post

NAŠLI MIR U HRVATSKOJ

Autor - 22/08/2015 0
CERNIČKA ŠAGOVINA 21. kolovoza 2015. – Oko 50-ak djece, školske i predškolske dobi i njihovih voditelja iz Ternopiljske oblasti iz…