OBILJEŽEN DAN OPĆINE STARA GRADIŠKA

538 0

STARA GRADIŠKA, 29. rujan 2014. – Iznimno svečano bilo je danas u Staroj Gradiški. Slavio se Dan općine i blagdan sv. Mihaela zaštitnika župe Stara Gradiška.

 

Današnji dan obilježila su dva događaja. Biskup Antun Škvorčević blagoslovio je na pročelju crkve sv. Mihaela postavljeni spomen za 260 svećenika koji su tijekom Komunističkog režima tamnovali u strogradiškom zatvoru, a potom predvodio svetu misu u župnoj crkvi.

 

Spomen svećenicima koji su tamnovali u starogradiškom kazamatu djelo je akademskog slikara Tihomira Lončara uz Zagreba.

 

-Prikazuje uskrslog Krista s likovima koji podsjećaju na svećenike i redovnike, časnu braću i bogoslove dionike Isusova poniženja i patnje po osudi i zatvaranju – kazao je biskup Škvorčević i istaknuo da će ovim umjetničkim djelom ostati upamćena žrtva progonjenih svećenika čijom je žrtvom uspostavljena sloboda Hrvatske u kojoj mi živimo, a trajna molitva za njih biti onaj pravi spomen.

U općinskoj vijećnici održana je pod predsjedanjem Zvonka Pejakovića svečana sjednica Općinskog vijeća. U nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika bila je prigoda da općinski načelnik Velimir Paušić govori o postignućima u proteklih godinu dana i zahvali svima koji su dali doprinos da se realiziraju programi i projekti na dobrobit i razvitak Općine Stara Gradiška.

Govorio je o naporima koji se ulažu u zaštitu kulturnih dobara i spomeničke baštine i projektima u koje je utrošeno 3 milijuna kuna. Radilo se i na projektima infrastrukture, prvenstveno na projektu završetka kanalizacije, projektima energetske učinkovitosti, obnovi općinske zgrade i projektu vrijednom 2 milijuna kuna kojim će 26 kućanstava dobiti priliku obnoviti svoje kuće i ugraditi najmodernije sustave grijanja na biomasu. Do konca godine, kako je kazao, završit će se radovi na izgradnji svlačionice s ugostiteljskim objektom uz sportske terene, a za početak slijedeće godine najavio je izgradnju zgrade za Pograničnu policiju u Staroj Gradiški.

Tradicionalno je svečana sjednica Općinskog vijeća bila i prigoda da se uruče općinska priznanja.

Nagrada Općine Stara Gradiška dodijeljena je Mariu Pejakoviću za zapažena sportska postignuća te izuzetno zalaganje i postignute rezultate u razvoju sportskog amaterizma mladeži.

Plaketa općine dodijeljena je Vladi Radošiću za izuzetna ostvarenja u području društvenih djelatnosti i publicističku djelatnost s tematikom Domovinskog rata.

Plaketa općine dodijeljena je i Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Brodsko-posavske županije – Ispostava Nova Gradiška, za osobit doprinos u području unapređenja i jačanja gospodarske osnove Općine Stara Gradiška.

Nisu danas bili zaboravljeni branitelji poginuli u Domovinskom ratu. Kod spomen obilježja poginulim braniteljima izaslanstva Brodsko-posavske županije, Policije, Općine Stara Gradiška, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i društava položila su vijence i zapalila svijeće.

Related Post

DAN LOGORA STARA GRADIŠKA

Autor - 06/02/2017 0
STARA GRADIŠKA – Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Sisačko moslavačke županije, obilježava danas zatvaranje logora u Staroj Gradiški.…

KOSOR U STAROJ GRADIŠKI (2)

Autor - 25/08/2011 0
UPOZNALA SE S OBNOVOM SPOMENIKA KULTURE I PROBLEMOM DRŽAVNIH STANOVA KOJI ČEKAJU NA OBNOVU STARA GRADIŠKA, 23. kolovoza 2011. –…