ZA DJECU I RODITELJE U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI „GRIGOR VITEZ“

879 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 29. ožujka 2014. – Dana 24. ožujka 2014. održana je 3. radionica „Zajedno u radu i igri“ za djecu i roditelje u sklopu projekta „Gradimo zajednice-prijatelje djece“.

 

Radionica je održana u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Grigor Vitez“ s početkom u 9.00 sati, a organizirao ju je Europski dom Slavonski Brod u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Osijeku i Udrugom Leptir iz Donjih Andrijevaca, partnerima na projektu „Gradimo zajednice – prijatelje djece“.Na trećoj po redu radionici bilo je prisutno 11 roditelja i 12 djece predškolske dobi.

 

Radionicu za roditelje započeli smo zabavnom igrom kroz koju su se roditelji zabavili i opustili. Tema radionice bila je „Dječja igra“. Roditelji su upoznati s člankom 31. Konvencije o pravima djeteta koji govori o pravu djeteta na odmor i slobodno vrijeme. Budući da je igra djetetova osnovna aktivnost i ispunjava veliki dio njegovog vremena, potrebno je roditelje upoznati s njezinim osnovnim karakteristikama i dati im savjete kako se odnositi prema igri svog djeteta. To smo učinili kroz predavanje uz prezentaciju, te poticanjem roditelja da se prisjete svojih najdražih igara. Roditelji su vrlo rado surađivali, te se s nostalgijom i veseljem prisjetili i demonstrirali svoje najdraže igre, pri čemu smo se nasmijali i zabavili. Najčešće spomenute bile su igre na otvorenom. Roditelji su zaključili da se djeca sve manje igraju tih igara. Susret je završen zajedničkom igrom djece i roditelja.

Tema treće dječje radionice bila je spoznaja vlastitog identiteta. Provedene su aktivnosti za upoznavanje i prihvaćanje svog tijela uz prikladne aplikacije i slikovnicu. Djeca su kroz razgovor potaknuta na spoznaju da se mijenjaju, rastu i razvijaju. Rado su se promatrala u zrcalu, a potom su se i nacrtala. Posebno su uživala u slagalicama vezanim uz ovu tematiku.

 

Radionicu za roditelje moderirala je i vodila odgojiteljica Ivana Škripek Kladarić, a radionicu za djecu volonterka učiteljica Lovorka Kovačević Poletto koja je pohađala radionice „Izazovi u odgoju i obrazovanju za ljudska prava djece predškolskog uzrasta”, organizirane za studente i prosvjetne djelatnike, također održane u sklopu projekta „Gradimo zajednice – prijatelje djece“.

 

Sljedeća radionica održat će se u ponedjeljak, 31. ožujka 2014. za djecu na temu „Ja to mogu“, a za roditelje na temu „Cjelovit i skladan razvoj od najranije dobi kao preduvjet uspješne pripreme za polazak u školu. Idućim radionicama vesele i raduju se, djeca i roditelji jer im se pruža mogućnost naučiti opet nešto novo i korisno za razvoj i odgoj djeteta.

 

Autor Jasminka Klarić

Related Post