ZAGREBAČKI ZOLOŠKI VRT

1702 0

Uspješno se privodi kraju EU projekt „Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza“ te se pozivaju svi ljubitelji prirode i životinja da posjete zagrebačko Divlje srce grada

 

ZAGREB – Zoološki vrt grada Zagreba ove jeseni postaje idealna destinacija za cijelu obitelj i cjelodnevne izlete budući da će u spomenutom razdoblju zasjati u novom ruhu, asvojim posjetiteljima ponuditi nove atraktivne sadržaje.

 

Posjetitelje tako očekuju novi edukativni centar i zgrada restorana, odmorišta i vidikovca tevolijera za afričke ptice s biofilterom. Tako će se krunati ždral, čaplja govedarica, abdimova roda i druge afričke ptice u novoj Volijeri aktivno “uključiti” u programe zaštite okoliša budući da će vodu u velikim bazenima čistiti će biofilter – biljni pročistač koji će štediti pitku vodu. Ugrožene vrste životinja živjet će i na prostoru projekta“Madagaskar” gdje će se uz pitku vodu prikupljati kišnica u posebnim cisternama. Racionalnom korištenju energije pridonijet će dizalice topline, centralna kotlovnica na pelete, ali I sunčevi kolektori na krovu zgrade novog restorana.

Po završetku projekta u Zoološkom će vrtu novu nastambu dobiti i dalmatinski pelikani, nedavno pristigla vrsta koja je nekada naseljavala i našu morsku obalu, a uređenjem Labuđeg otoka, zoološki će se vrt „proširiti“ na dodatnu površinu po prvi puta nakon 1930. godine.

 

Osim toga, još je u listopadu prošle godine otvoren novi Istočni ulaz u Divlje srce grada, čime je omogućen kvalitetniji i bolji protok posjetitelja, budući da se smanjuju gužve i povećava kvaliteta usluge, a time i zadovoljstvo posjetitelja. Na ovaj se način Zoološki vrt „približio“ posjetiteljima koji dolaze javnim gradskim prijevozom, na tri do pet minuta od tramvajske stanice, povezujući ulicu Fakultetsko dobro s Maksimirskom ulicom. Također, posjetitelje očekuje novouređeni okoliš, postavljene su i nove ograde te je završen objekt centralne kotlovnice.

 

Ukupna vrijednost projekta “Modernizacije Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza” iznosi 37.853.343,04 kn, od čega se čak 95%, odnosno 35.960.675,88 kn, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom se jača turistički potencijal grada Zagreba kroz povećanje turističkog i edukacijskog potencijala i ponude Zoološkog vrta, uz istovremenu uspostavu učinkovitijeg sustava upravljanja i poslovanja ustanove.

Related Post