ZAPOLJE – Ljepota pučkog stvaralaštva

481 0

U Zapolju je u nedjelju, 12. svibnja, održan tradicionalni, treći

po redu Susret pučkih pjesnika „Zapolje 2013, u organizaciji „Hrvatskog srca“, općinske organizacije Rešetari. Predsjednica, Jasmina Akmačić, pozdravila je sve pjesnike, članove književnih društava, udruga i goste, među kojima je bila i Katarina Čeliković, podpredsjednica Hrvatske čitaonice u Subotici, koja je također uputila riječi pozdrava svim sudionicima Susreta, a otvorio ga je Davor Vlaović, zamjenik Brodsko-posavskog župana.

 

Zaredali su stihovi pučkih pjesnika, koji su već bili u Zapolju i onih koji su na susret stigli prvi puta. Među starim znancima publike u dvorani, na pozornici je bila Terezija Vlaović iz Vrbja, koja ima 87 godina, a prvi puta se, kao pjesnik, predstavio 85.godišnji Antun Matijević – dida Tunjo, iz Bodovaljaca, dirljivom pjesmom o Slavoniji. Zaredali su stihovi drugih pjesnika iz novogradiškog kraja: Katice Horvatović, Ksenije Rešković, Ljubice Sedlaček, Ivana Muraje i njegovog unuka Frana te Evice Klaić (koja je i pjevala). Zatim su se predstavili Mirko Dubočanac iz Lužana, Ružica Todorović iz Slavonskog Broda, Slavko Žebić iz Osijeka, Antun Kovač – Tuna Pašin iz Sombora, sa suprugom Katom, potom novinar i voditelj iz Osijeka, Vlatko Jurković, a Mata Baboselac iz Donje Bebrine predstavio se svojim stihovima i monologom „Ta moja Liza“.

Prije nekoliko godina, Rješenjem Ministarstva kulture RH govor sela Siče postao je zaštićeno kulturno nematerijalno dobro. Prije nešto više od 3 godine osnovana je udruga „Sičani“, koja nastoji očuvati ovaj zaštićeni govor. Sada su u izradi sičanski rječnik i gramatika, a originalnim sičanskim humorom na Susretu pjesnika u Zapolju predstavio se mladi Ivan Čupić iz Siča.

Program su svojim nastupima upotpunili članovi Udruge umirovljenika grada Nova Gradiška sa četiri pjesme i spletom pjesama i kola. Zbor umirovljenika za nastupe priprema Julijana Žirovčić, folklornu skupinu Marko Ivković, a tamburaše Ivan Škarica.

 

Dramska skupina Hrvatske kulturno-umjetničke udruge „Trenk“ Nova Gradiška predstavila se igrokazom, punim humora, o temama i aktualnostima iz naše svakodnevnice te spletom bunjevačkih pjesama i plesova. Folklornu skupinu pripremila je Vesna Vlaović, a igrokaze osmišljavaju i pišu sami članovi dramske sekcije.

 

Program su, uz već spomenute goste te uz mještane Zapolja i drugih naselja iz općine Rešetari pratili i prof Zvonimir Toldi, muzejski savjetnik i etnolog iz Slavonskog Broda te Matej Orešković, predsjednik organizacije mladih HSS-a na razini Hrvatske.

 

Osim u stihovima pjesnika, kojih u Zapolje svake godine stiže sve više te u pjesmi, plesu i humoru, posjetitelji Susreta mogli su uživati i u izložbi fotografija „Život je lijep“, Novogradiščanina, Igora Hercega.

 

Višnja Mikić

Related Post