Završna konferencija projekta „I naš grad razvrstava otpad“

770 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16. listopada 2020. – Danas je održana završna konferencija projekta „I naš grad razvrstava otpad“. U ime tvrtke K&K promocija d.o.o. koja je bila suradnik u projektu, na suradnji se zahvalio Igor Šišara. O provedbi projekta i nužnosti ulaganja daljnjih napora kako bi se otpad zbrinjavao na adekvatan način govorili su zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i direktor Odlagališta Marijan Furić, a o realizaciji projekta Gordana Šimić.
-S aktivnostima se treba nastaviti jer je najteže promijeniti navike. Svatko od nas danas u prosjeku baci jednu plastičnu vrećicu. To je dnevno 4 milijuna plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Moramo mijenjati navike i mi se moramo mijenjati. Buduće bi aktivnosti trebale ići, ne odnosi se to samo na Novu Gradišku, već na cijelu Hrvatsku, na što veće i učestalije edukacije mladih, od djece vrtićke dobi do osmoškolaca i srednjoškolaca. Ako u ranijoj dobi steknu navike sprečavanja pravljenja otpada to će im ostati do kraja života – kazao je Igor i zahvalio svima koji su s njima surađivali.
-U ovom projektu smo pokazali da se u međusektorskom suradnjom možemo postići puno. U ovom slučaju radi se o podizanju svijesti, izmjenama navika što je jako teško za sve naše krajnje korisnike, a to su svi oni koji stvaraju otpad. Informativno edukacijske i obrazovne aktivnosti koje smo provodili kroz ovaj projekt zahvatile su sve dobne skupine od najmlađih do najstarijih naših sugrađana.
Na dobrom smo putu ali još nismo postigli krajnji cilj jer su se mnogi oglušili na sve naše letke, plakate i javne tribine. Većina je pratila naše aktivnosti i njima se zahvaljujemo. Nadamo se da ćemo postići prvi cilj, a to je sprečavanje nastanka otpada. Onaj krajnji je da što manje otpada odlažemo. Kada govorimo o našem gradu on je sanirao svoju deponiju, krenuli smo sa velikim projektom izgradnje reciklažnog dvorišta, a imamo u planu izgradnju sortirnice i kompostane. Bitan korak je bio ovaj relativno mali projekt kojim smo podigli svijest građana i svijest o sprečavanju nastanka otpada – kazala je Ivana Trupina.
Marijan Furić, direktor Odlagališta d.o.o. govorio je o uključenosti tvrtke u ovaj projekt istaknuvši da su u četiri ciklusa podijelili više od 25.000 letaka i brošura i sudjelovali u osam radio emisija i napravili video uradak.
-Moram se zahvalit gradonačelniku Vinku Grgiću, njegovim zamjenicima i svim službama što su prepoznali problematiku gospodarenja otpadom u gradu Nova Gradiška. Osim ovog projekta Grad je aplicirao i projekt nabavke komunalne opreme kod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i izgradnju reciklažnog dvorišta prema EU fondovima i dobio bespovratnih 4,5 milijuna kuna. Reciklažno dvorište je izgrađeno – kazao je, uz ostalo, Marijan Furić i dodao da Grad radi prijavu projektnog prijedloga za izgradnju sortirnice.
O tijeku realizacije projekta „I naš grad razvrstava otpad“ govorila je njegova voditeljica Gordana Šimić. Kroz projekt su realizirana četiri osnovna postulata u gospodarenju otpadom i to: sprečavanje nastanka otpada, ponovna uporaba otpada, razvrstavanje i kućno kompostiranje otpada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 382.964 kune, od kojih je financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 325.519,40 kuna.

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 05/04/2016 0
Slavonski Brod, 04. travnja 2016. – Vrijedna donacija Brodsko-posavske županije u vidu specijalne opreme, uručena je danas, u prostorijama Područnog…

NEVJEROJATNO

Autor - 24/07/2012 0
Na portalu democroatia.info naišli smo na zanimljiv popis što sve plaćaju građani Republike Hrvatske. Ako netko, tko bude ustrajan i…