ZAVRŠNA KONFERENCIJA: Uspješno realiziran projekt prekogranične suradnje “BIOSOL“

636 0

Izgradnjom fotonaponske elektrane Grad Nova Gradiška proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora i gotovo u cijelosti će namirivati troškove  javne rasvjete i troškove električne energije u gradskim objektima 

 

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 17.  prosinca  2021. –  Grad Šabac iz Republike Srbije koji je bio nositelj, a partneri Grad Nova Gradiška  i LAG  Zapadna Slavonija   uspješno su  završili projekt  prekogranične suradnje “BIOSOL- Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene”. 

 Projekt  je   vrijedan gotovo milijun eura, koju je s 85 posto sufinancirala Europska unija.  Realizacijom  projekta ostvaren je planirani cilj   povećane upotrebe održive energije i energetske efikasnosti u prekograničnom području.  

Konferenciju je otvorila i vodila projektna koordinatorica Maja Savi.  Okupljenima su se obratili  Borislav Vidošić, zamjenik  novogradiškog gradonačelnika,  Nemanja Pajić, predsjednik Skupštine Grada Šapca i Vitomir Žakić, predsjednik Skupštine  LAG-a Zapadna Slavonija. Izrazili su zadovoljstvo  uspješnom realizacijom projekta i ostvarenim ciljevima. Čelnici dva grada  istaknuli su  zavidnu suradnju  i prijateljske odnose, a ovaj projekt  naveli kao  početak dugoročne  suradnje.

 Projekt BIOSOL  su prezentirale i predstavile  projektne  rezultate Ivana Mićović,   projektna asistentica u ime Grada Šapca,   Maja Savi, projektna  koordinatorica u ime Grada Nova Gradiška i Roberta Prankić, projektna asistentica  u ime LAG-a Zapadna Slavonija. Energetsku  strategiju  Grada Nova Gradiška predstavila je Gordana Šimić. 

Kako je istaknuto ostvaren je cilj projekta, a to je poticanje korištenja obnovljivih izvora energije i povećanje  energetske  učinkovitosti u prekograničnom području, uz povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije  iz obnovljivih izvora. 

Za Novu  Gradišku je veoma značajna izgradnja  fotonaponske elektrane  u Industrijskoj zoni  snage 0,5 MW koja je već priključena na  mrežu HEP-a. Očekuje se da će  proizvoditi  dovoljno energije da se gotovo u cijelosti  podmire troškovi  gradske  javne rasvjete i energije u gradskim objektima. 

LAG Zapadna Slavonija  odradio je također  uspješno velik posao.  Kako je istaknula  Roberta Prankić provedena  je  detaljna analizu dostupnosti biomase  iz  šumarstva, poljoprivrede i industrije  na području  grada Nova Gradiška i općina novogradiškog kraja i utvrđeni  energetski potencijali. 

Sudionici konferencije  posjetili su Industrijski park i  razgledali  fotonaponsku elektranu BIOSOL. 

Related Post

Poziv na radionicu

Autor - 14/04/2021 0
S veseljem vas pozivamo na radionicu cijanotipije, koju ćemo održati u petak 23. 4. u 18,00 sati pod stručnim vodstvom…

POLICIJSKA UPRAVA BRODSKO-POSAVSKA

Autor - 26/04/2016 0
SLAVONSKI BROD, 26. travanj 2016. – U okviru obilježavanja blagdana svetog Marka evanđeliste, jučer je proslavljen Dan kapelanije Policijske uprave…