ZBRAJAJU SE ŠTETE OD POPLAVA – Crna godina za ratare

1563 0

NOVA GRADIŠKA, 14.lipnja 2010. – Procjena šteta na ratarskim kulturama koje je prozrokovala poplava potvrdila su predviđanja da se radi o katastrofalnim šetetama koje će, iako teško uz sve nedaće koje ih prate, ratari morati dodatno podnijeti. Voda se povuka i iza sebe ostavila opustošene njive, a na pojedinim oparcela voda je s usjevima odnijela i površinski sloj zemlje. – Napravljeni su zapisnici o štetama i predani Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta. U PP komleksu Nova Gradiška one su više od 4 milijuna kuna. Stradali su svi usjevi. Oko 170 hektara ječma je polegao i od njega vjerojatno neće biti ništa jer se neće moći kombajnirat. Svjesni smo da se šteta neće u cijelosti nadoknaditi, jer to ni dosda nikada nije bilo tako. Očekujemo da se nešto pomogne. S više od četiri milijuna kuna štete nećemo ove godine moći pozitivno poslovati – kaže Franjo Tutić, direktor PP kompleksa.

Franjo Tutić

Dodatni problem ratarima su bolesti koje su buknule i uhvatile toliko maha tako da su u PP kompleksu dva dosadašnja tretmana bila uzaludna.

 – Stanje u poljoprivredi je crno. Nažalost nije stradalo samo naše područje, stradala je cijela Slavonija – dodaje Tutić. Za ratare je dodatna nedaća što su prošli svi agrotehnički rokovi za sjetvu čime je onemogućeno presijavanje. Eventulano se može sijati kukuruz iz grupe 100 i 200. Problem je što nakon poplave treba pripremiti zemljište za sjetvu što u ovim okolnostima nije tako jednostavno. (F.S.)  

Related Post