ZDRAVSTVENO-SOCIJALNA USTANOVA NA STRMCU

1469 0

 BOLNIČKI RED SV. IVANA OD BOGA PRIVODI KRAJU GRADNJU CENTRA ZA MENTALNO ZDRAVLJE

 CERNIK, 20. lipnja 2010. – Koncem ove godine na obroncima Psunja započeti će s radom Dom za psihički bolesne odrasle osobe i Centar za mentalno zdravlje Sv. Rafael. Izgraditi će ga Bolnički red Sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Milanu i njegova provincija Sv. Ambrozija sa sjedištem u Šumetlici. Biti će u sustavu zdravstva Hrvatske.

100 ležajeva u 6 odjela

 Nakon priprema za rekonstrukciju i dogradnju postojećih građevina lječilišno-zdravstvenog kompleksa «Strmac», koje su trajale oko tri godine, cernička građevinska tvrtka Grading prema planu izvodi građevinske radove koji će stajati oko 50 milijuna kuna.

 – Bit će to dom za psihijatrijske bolesnike za sada definiran sa 100 ležajeva podijeljenih u pet ili 6 odjela tako da možemo odvojiti psihijatrijske bolesti od dijela koji će biti nešto kao starački dom. Namjeravamo imati odjel za alzhajmerovu bolest i odjel za liječenje alkoholičara, te odjel sa desetak kreveta za liječenje anoreksije i bulimije. Koje ćemo sve odjele imati ovisi od ugovora koji ćemo potpisati s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi – kaže prior Kristijan Sinković.

 Posao za 100 osoba

 Prior Sinković očekuje da će, nakon završetka građevinskih radova i opremanja, koje će trajati dva mjeseca, ova zdravstvena ustanova prve pacijente primiti koncem ove godine.

 – Zaposliti ćemo najmanje 100 osoba, a vjerojatno i više što ovisi od ugovora koji ćemo potpisati s Ministarstvom zdravstva. Većinu zaposlenika, osim specijalista, naći ćemo na ovom području. Planiramo i suradnju s Općom bolnicom u Novoj Gradiški jer ne možemo zaposliti specijaliste svih struka. Sklopiti ćemo ugovor i razmjenjivati liječnike – kaže prior Kristijan Sinković.  

– Ova zdravstvena ustanova za nas je veoma značajna. Osim što će se otvoriti stotinjak radnih mjesta pokrenuti će se i turizam, a moguća je i obnovu hotela na Strmcu. Poljoprivrednici će moći plasirati svoje proizvode za potrebe bolnice – kaže zadovoljno Nikola Jugović, načelnik općine Cernik.  

Najviši zdravstveni standardi

 Centar za mentalno zdravlje biti će opremljen na najvišim zdravstvenim standardima. Kako doznajemo od glavnog projektanta Milka Puncera, investitor je inzistirao da smještaj bude visoke razine. Pacijenti će biti zbrinuti u jednokrevetnim, dvokrevetnim i troktrevetnim sobama opremljenim vrhunskom optremom. Svaka soba imat će kupaonicu. Kako kaže prior Sinković, opremu će osigurati donatori iz inozemstva.  

Prior Kristijan Sinković

 

 

Related Post