Željko Volarić blagoslovio u Novom Varošu gradilište za novu kapelu na mjestu nekadašnje, srušene 1991.

842 0

Autorica Višnja Mikić

NOVI VAROŠ – Dekan Novogradiškog dekanata i kapelan vojne kapelanije sv Ivana Krstitelja u vojarni 123 brigade HV u Požegi, koji je i policijski kapelan Policijske uprave Požeško-slavonske, Željko Volarić, blagoslovio je u četvrtak, 22. studenog, u Novom Varošu gradilište za novu kapelu Preobraženja Gospodinova na mjestu gdje je i stajala kapela, a srušena je neprijateljskom mržnjom u rujnu 1991.g.

O tome koliko je kapela značila vjernicima i mještanima Novog Varoša i svima koji su kraj nje prolazili, govorio je starogradiški župnik, vlč Mato Rukavina. Zato su se svi zauzeli, kazao je, da se na njezinom mjestu izgradi nova, također posvećena Preobraženju.

Blagoslivljajući gradilište, vlč Volarić, koji je 1991. bio duhovna potpora braniteljima na ovom i širem novogradiškom području, istaknuo je kako je prije 27 godina kapela mržnjom srušena, ali će sada s ljubavlju svih biti ponovo izgrađena. Bit će ona spomen na minulo teško vrijeme, ali i na sve one koji su nekada živjeli u Varošu, zastajali kraj nje imolili se.

  • Kapela je mnoge vezala uz selo, jer, kad su kraj nje prolazili, znali su da su kod kuće. Ona će, nanovo izgrađena, vjernicima biti znak da su kod kuće, da su svoji na svome, ali i da su putujuća crkva i hodočasnici, koji će kraj ovog zdanja putovati prema kući koju nam je pripremio Isus Krist, naš Spasitelj, u stanovima Oca nebeskog. Građevina bez žive crkve ne znači ništa. Zajednica vjernika – živa crkva, koja kapelu podiže, označuje bitak i postojanje, vjerovanje u to tko smo, što smo i kamo idemo te koji je naš konačni cilj, a to je kraljevstvo nebesko“, zaključio je Volarić.

Investitor izgradnje je župa sv Mihaela arkanđela Stara Gradiška, a izvođač obrt – Izvođenje građevinskih radova „Ruškan“ iz Drežnika. Sredstva za izgradnju osigurat će općina Stara Gradiška, županija Brodsko-posavska i vjernici svojim darovima.

Svečanosti blagoslova bili su, među ostalima, nazočni načelnik općine Stara Gradiška, Velimir Paušić, predstavnik izvođača radova, zatim Marko Derežanin, umirovljeni bojnik iz Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“, ogranak Nova Gradiška – bivši pripadnik 3. novogradiške satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“, koja je sudjelovala u obrani ovog prostora u Domovinskom ratu te predsjednik udruge, umirovljeni časnički namjesnik, Dražen Rosi, potom brojni mještani Novog Varoša, član župnog ekonomskog vijeća župe Stara Gradiška i drugi. (Višnja Mikić)

 

Related Post

Napokon semafori kod Fine

Autor - 20/06/2019 0
Autor Franjo Samardžić NOVA GRADIŠKA, 20. lipnja 2019. – Treba još malo strpljenja za vozače i pješake pa će promet…