Zlatna plaketa tamburašima KUD-a „Tamburica“ na 30. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara 

261 0

Vokalni ansambl „Lira“ na 1. Natjecanju zborova „Slavonia Cantat” u Slavonskom Brodu nagrađen srebrnom nagradom.

 

Tekst Franjo Samardžić, Foto  Hrvatski sabor kulture 

 

STARO PETROVO SELO – Ne iznenađuje još jedan uspjeh  petrovoselskih tamburaša. Godinama se  tamburaši KUD-a   „Tamburica“ i Tamburaškog orkestra Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ pod vodstvom Ivana Lekića nisu  s tamburaških natjecanja vraćali  bez odličja. Bilo je tako i na jubilarnim 30. Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održanim u  organizaciji Hrvatskog sabora kulture 4. i 5. studenoga ove godine u Dugom Selu. 

Stručno povjerenstvo u sastavu: Mihael Konfic, Siniša Leopold (predsjednik) i Veljko Valentin Škorvaga dodijelilo je tamburaškom sastavu KUD-a „Tamburica“ Zlatnu  plaketu Hrvatskog sabora kulture u kategoriji  koncertnih sastava. Primio ju je  Ivan Lekić, glazbeni pedagog koji je  dobro odgojio i naučio svirati tamburu  brojne generacije petrovoselskih tamburaša, najprije  u tamburaškim orkestrima Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, a potom u tamburaškim orkestrima i sastavima KUD-a „Tamburica“. Primio je do sada brojna osobna priznanja i priznanja u ime školskog i  tamburaškog orkestra KUD-a, pa i ono od predsjednika RH Zorana Milanovića koji je KUD „Tamburica“  dodijelio  Povelju Republike Hrvatske za osobiti doprinos očuvanju običaja, tradicije i kulturne baštine, te razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma, u prigodi 50. obljetnice djelovanja. 

Danas se s sjetom prisjeća  proteklih godina i  vremena kada je bilo više djece i mladih zainteresiranih za tamburašku glazbu i glazbu uopće. Uvjeren je da nije sve izgubljeno i  da u  Petrovoselcima  živi tamburaška žica i ljubav prema pjesmi.  Potvrđuje  to i priznanje  koju je Vokalni ansambl „Lira“  dobio na 1. Natjecanju zborova „Slavonia Cantat” u Slavonskom Brodu održanom 21. listopada.  U konkurenciji 23 pjevačka zbora članice  „Lire“ nagrađene su srebrnom nagradom.

Related Post