ŽUPANIJA: Jedna osoba oboljela od COVID-19, za 9 su nalazi negativni, 840 osoba je pod zdravstvenim nadzorom

721 0

-Pristigle su  dojave o građanima koji se lažno predstavljaju kao pripadnici Civilne zaštite. Stoga se pozivaju građani da na to dodatno obrate pozornost.  Pripadnici koji djeluju u sustavu su  u službenim odorama sa pripadajućim službenim iskaznicama,  ili su to komunalni redari i pripadnici HGSS-a – kazao je Stjepan Bošnjaković

Autor Franjo Samardžić, Foto bpz.hr

SLAVONSKI BROD, 22. ožujka 2020. Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je danas sjednicu na kojoj se razgovaralo  o novim mjerama i aktivnostima koje se provode s ciljem sprečavanja epidemije koronavirusa.

Načelnik stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković  se zahvalio građanima  koji se  pridržavaju mjera samoizolacije i poštuju odredbe o okupljanju i zadržavanju na javnim mjestima, te poslovnim subjektima koji poštuju odredbe o zabrani rada. Kazao je  da je   na području grada Slavonskog Broda evidentiran određeni broj prekršitelja.

-Pristigle su  dojave o građanima koji se lažno predstavljaju kao pripadnici Civilne zaštite. Stoga se pozivaju građani da na to dodatno obrate pozornost pošto su  pripadnici koji djeluju u sustavu u službenim odorama sa pripadajućim službenim iskaznicama,  ili su to komunalni redari i pripadnici HGSS-a.

Župan Danijel Marušić istaknuo je da je epidemiološka situacija u Brodsko-posavskoj županiji zadovoljavajuća,  ali  da se može  očekivati i veći broj oboljelih.  Apelirao je  na stanovnike da slušaju preporuke Stožera, da budu odgovorni, te da  kod kuće ostanu svi  koji to trebaju i mogu. Naglasio je važnost pridržavanja mjera socijalnih kontakata i  apelirao da se pomogne onima, posebice osobama starije životne dobi, koji nisu u mogućnosti funkcionirati u ovoj situaciji. Posebno je apelirao na građane da daju istinite anamnestičke podatke i ne taje ih,  pogotovo ako dolaze u bolnice, kako bi zaštitili liječnike i zdravstvene djelatnike, te  spriječila potencijalna tragedija.

-Bilo je  slučajeva koji su potencijalno ugrozili i liječnike, osoblje i druge pacijente. To je u ovoj situaciji iznimno opasno po cjelokupni sustav- kazao je župan Danijel Marušić.

Dr. Ante Cvitković  iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ kazao je da u Brodsko-posavskoj županiji još uvijek imamo samo jednu osobu oboljelu od COVID-19. Od jučerašnjeg dana pristiglo je 9 nalaza koji su svi negativni, a još nekoliko nalaza očekuje se tijekom današnjeg dana. Do sada je ukupno testirano oko 80 pacijenata. Prema evidenciji Zavoda približno 840 osoba  je  pod zdravstvenim nadzorom.

Objavljeni su brojevi telefona izdvojenih ambulanti za COVID-19 u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, kao i dodatni telefoni na koje građani mogu postavljati upite. U sklopu Zavoda za javno zdravstvo BPŽ oformljen je tim koji će pružati psihološku pomoć. Dr. Cvitković je  apelirao  na građane da ostanu kod kuće, drže se mjera socijalnog distanciranja i drugih  mjera.

Dr. Boris Hrečkovski  je u ime slavonskobrodske bolnice “Dr. Josip Benčević” kazao  kako je stanje  pod kontrolom i trenutno je samo jedan pacijent u izolaciji. Potrebni odjeli premješteni su unutar bolnice i oslobodio se prostor za formiranje još jednog odjela „COVID2″. Kazao je da je  stanje dobro i apelirao na građane da tako ostane i da ne taje informacije liječnicima. (izvor bpz.hr)

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 30/08/2013 0
SLAVONSKI BROD, 30. kolovoza 2013. – Brodsko-posavska županija uputila je javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za…