Županija osigurala 2 nova vozila Zavodu za hitnu medicinu

1837 0

Autor bpz.hr
Slavonski Brod, 30. rujna 2019. – Dva nova i suvremeno opremljena vozila hitne pomoći za koja su sredstva osigurana u županijskom proračunu od danas su dio voznog parka Zavoda za hitnu medicinu. Riječ je o vozilima vrijednim nešto više od 1.140.000 kuna, a financirana su iz decentraliziranih funkcija. Ključeve vozila ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Branku Godiću uručio je zamjenik župana Damir Mirković koji je u ovoj prigodi rekao: „Nabavkom ova dva vozila kroz Proračun Brodsko-posavske županije, kroz decentralizirane funkcije Zavodu za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije svakako će dobro doći. Na taj način držimo jedan kontinuitet obnove vozila. Zadnje vozilo smo nabavili 2017. godine, ove godine 2 nova vozila i svakako ćemo gledati u narednim godinama zadržati taj kontinuitet nabave, u prosijeku – jedno vozilo godišnje. Na taj način podižemo razinu zdravstvene usluge na primarnoj razini, omogućujemo bolju dostupnost zdravstvene usluge na području hitne medicinske pomoći našim stanovnicima i rekao bih da Brodsko-posavska županija, kako u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, u fokusu ima i razvoj primarne zdravstvene zaštite sa svim svojim ulaganjima koja čini. Vrijednost investicije je nešto više od 1.140.000 kuna, u sklopu koje su nabavljena dva nova vozila, a u svako vozilo je ugrađeno oko 300.000 kuna dodatne opreme koja je po svim standardima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a čak i nadilaze pojedine standarde koje propisuje hrvatski zakon, te su u skladu s propisima Europske unije.” – kazao je zamjenik Mirković predstavnicima medija.


Zamjenik Mirković iskoristio je današnju prigodu te najavio još jedan županijski projekt koji će povećati pripremljenost hitne službe kao i razinu zdravstvene skrbi: „U sklopu Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavska županija priprema projekt pod nazivom „Simed”, odnosno simulacijsko -edukativni centar Zavoda za hitnu medicinu koji se planira realizirati na prostoru između vrtića i Doma zdravlja u Slavonskom Brodu, a u sklopu kojeg će Zavod za hitnu medicinu dobiti svoje prostore i svoju zgradu. U svakom slučaju, dobit će dodatnu infrastrukturu kako bi svoje usluge mogao dodatno razviti u smislu edukacije i izrade simulacija u području hitnih intervencija. -dodao je Mirković
Zadovoljstvo pojačanjem voznog parka nije krio ni ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Branko Godić osvrnuvši se na njihovu funkcionalnost i namjenu: „ Vozila su opremljena pogonom na sva 4 kotača te imaju poseban ovjes za prijevoz pacijenata. Njihova namjena bit će u urbanim područjima ali i onim područjima koja se nalaze izvan gradskih središta, odnosno, u ruralnim područjima. Na taj način nastojimo osigurati kvalitetnu medicinsku skrb na svim područjima naše županija. -kazao je Godić. Dodao je kako je protekla godina za Zavod bila veoma intezivna po broju postupanja i intervencija: „ U proteklih godinu dana imali smo približno 26.000 intervencija, od tog 15.000 u ispostavama Zavoda i oko 11.000 na samom terenu. Zbrinuli smo oko 300 prometnih nezgoda. Globalno gledano, jedna vrlo aktivna godina u smislu provođenja naših aktivnosti. Zavod trenutno raspolaže sa 15 vozila od čega je jedno vozilo za masovne nesreće, što je iznad standarda Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koji za Zavod s ovolikim brojem zaposlenih propisuje – 10. – kazao je Godić prilikom današnje svečanosti.

Related Post