ŽUPANIJA: Potpisani ugovori projekt vrijedan 1,6 milijuna eura

1847 0

Autor bpz.hr

Slavonski Brod 30.5.2017 „Inovativnim umom do pametnih škola” ili skraćeno „Pametne škole”, naziv je 1,64 milijuna eura vrijednog projekta za čiju je provedbu Brodsko-posavska županija potpisala ugovore o suradnji s partnerima. Vodeći partner je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo . Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH Gabrijela Žalac, saborski zastupnici Pero Ćosić, Ljubica Maksimčuk i Marko Šimić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, Salmir Avdibašić, pomoćnik ministra za razvoj Tuzlanskog kantona, i dr. U 27 mjeseci koliko se projekt planira provoditi investirat će se u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). To su: U Brodsko-posavskoj županiji: (1) OŠ Sibinj; u Tuzlanskom kantonu: (2) OŠ „Ivan Goran Kovačić” (Općina Gradačac), (3) Druga osnovna škola Srebrenik (općina Srebrenik), (4) OŠ Gornja Tuzla (Grad Tuzla), (5) OŠ Sapna (općina Sapna), (6) OŠ Omazići (Općina Banovići), i (7) Mješovita srednja škola Kladanj (Općina Kladanj). Dodatne aktivnosti projekta uključuju prekogranično 4-mjesečno natjecanje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja), pri čemu će svaka od dvije škole pobjednice (jedna u BPŽ i jedna u TK) kao nagradu dobiti instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje „solarne laboratorije” (koje će uz mentorstvo eksperata Centra za razvoj i podršku i Zelene akcije, izvršiti učenici i nastavnici škola-pobjednica). Također u planu je i prekogranično natjecanje učenika-pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u ovlasti obnovljivih izvora energije, pri čemu će 20 najuspješnijih inovatora iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imati priliku izraditi /tehnički unaprijediti svoje inovacije na 7-dnevnom ljetnjem kampu mladih inovatora koji će se održati u Brodsko-posavskoj županiji.

Izuzetna mi je čast da možemo potpisati ovaj ugovor, to je veliki projekt koji se bavi ekologijom kroz razne vidove aktivnosti, zajedno sa našim partnerima iz Tuzle, njihove razvojne agencije, udruga, i ovdje naših iz Hrvatske. To su projekti energetske obnove škola, do raznih akcija gdje se promovira zdravo življenje i podiže ekološka svijest-kazao je župan Danijel Marušić.

Projekt je posebno zanimljiv zato što aktivnosti koje će promicati uz energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša imati i natjecateljski duh gdje će biti uključeno više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja.

-Drago mi je da možemo potpisati vrijedan ugovor iz prekograničnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, to je trilateralni program Europske trilateralne suradnje koji vodi naša Agencija za regionalni razvoj. To je projekt koji je ocijenjen kao najbolji u 1.pozivu i čast mi je i zadovoljstvo ovdje biti prisutna, a isto tako s obzirom na temu da je vezana za našu djecu, to je nešto što veseli i što će donijeti neke nove inovativne situacije važne za škole i energetsku obnovu škola o kojoj svi puno govorimo. Ovo je isto jedan od doprinosa projektu “Slavonija, Baranja i Srijem”, rekla je uz ostalo, ministrica Gabrijela Žalac.

 

Related Post