Županija s Hrvatskim telekomom potpisala 47 milijuna kuna vrijedan sporazum za izgradnju mreže širokopojasnog interneta

654 0

Širokopojasna infrastruktura (brzi internet)  izgradit će se na području 10 općina na istočnom dijelu Brodsko-posavske županije (Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje)

Autor bpz.hr

Zagreb, 10. veljače 2020. Brodsko-posavska županija, kao jedna o 13 jedinica lokalne/regionalne samouprave, potpisala je jučer s Hrvatskim Telekomom Sporazum o u provedbi projekta izgradnje mreže širokopojasnog interneta. Sporazumom se Hrvatski Telekom obvezao da će u naredne tri godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s i to za 135.000 novih korisnika na područjima županija, gradova i općina diljem Hrvatske s kojima je jučer potpisan partnerski Sporazum. Sporazum je u ime Brodsko-posavske županije potpisao župan Danijel Marušić u pratnji svog zamjenika Stjepana Bošnjakovića.

Riječ je o Sporazumu koji je sastavni dio Javnog poziva za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, ukupno vrijednog 1,1 milijardi kuna, kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine. Na Javnom pozivu Hrvatski Telekom osvojio je 13 od predanih 16 ponuda, čime se za dovođenje mreže nove generacije u dijelove Hrvatske, na kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji, do kraja 2023. godine obvezao investirati 328 milijuna kuna vlastitih sredstava, dok će preostala potrebna sredstva biti osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpisivanjem Sporazuma ostvaren je jedan od temeljnih preduvjeta za prijavu projektnih prijedloga HT-a kao prijavitelja i gradova, općina i županija kao partnera na Ograničeni poziv za izgradnju NGA mreže. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova na projektima koje razvija Hrvatski Telekom, zajedno s javnom komponentom, penje se na 651 milijun kuna, od čega je onaj za Brodsko-posavsku županiju vrijedan 47,2 milijuna kuna. Navedenim projektom izgradit će se širokopojasna infrastruktura (brzi internet) na području 10 općina na istočnom dijelu Brodsko-posavske županije (Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje). Izgradnjom širokopojasne infrastrukture na ovom će području biti osiguran superbrzi internet brzine do 100 Mbita/s i to za 8.342 kućanstva te poslovna i javna korisnika.

 

Related Post

POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

Autor - 08/09/2015 0
SLAVONSKI BROD, 7. rujna 2015. Već po tradicionalnom običaju, prvog dana nastave župan Danijel Marušić i njegovi zamjenici obišli su…