110. OBLJETNICA HRAVTSKE SELJAČKE STRANKE

827 0

Županijska organizacija HSS-a Brodsko-posavske županije u sklopu obilježavanja 110 obljetnice kontinuiranog rada Hrvatske seljačke stanke, održala je redovnu Programsku skupštinu

kojoj je domaćin bila Općinska organizacija HSS općine Brodski Stupnik.

 

Skupština je imala uobičajeni dnevni red iz kojeg je važno izdvojiti Izvješća predsjednika Županijske organizacije Davora Vlaovića, Financijsko izvješće izvjestiteljice Ane Rečić i izvješće Nadzornog odbora izvjestitelja Stjepana Tekića, sva izvješća su nakon rasprave jednoglasno prihvaćena. Predsjednik Vlaović je osim izvješća o radu predložio i aktivnosti koje je nužno provesti u narednom periodu, a među njima su najvažnija područja poljoprivreda, ruralni razvoj, obitelj i gospodarstvo u domeni malog i srednjeg poduzetništva. Vlaović je najavio održavanje tribinai okruglih stolova na temu Ruralnog razvoja, briga za obrtnike, mala i srednja poduzetništva, edukaciju o korištenju europskih fondova.

Predsjednik ŽO Davor Vlaović pozvao je članove HSS-a da iziđu 28.12.14. na Predsjedničke izbore i svoj glas daju predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

 

Gost Skupštine bio je predsjednik HSS-a Branko Hrg, koji je zadovoljan radom Županijske organizacije HSS-a Brodsko-posavske županije pohvalio rad. Istaknuvši kako je Brodsko-posavski HSS jedna od najorganiziranijih organizacija HSS-a, koja iza sebe ima puno aktivnosti i rezultate. Predsjednik Hrg se osvrnuo na ovogodišnju 110. obljetnicu osnutka HSS-a. rekavši da HSS svoje djelovanje temelji na slobodi, čovječnosti i pravici, a ne na nezainteresiranosti i bezličnosti ili dvoličnosti kao što to čini ova Vlada. Osvrnuo se na rad Vlade koja mijenja prioritete, a tim izmjenama poljoprivreda više nije strateška grana niti prioritetno područje, samim time prioritetno područje nisu niti građani koji sve teže žive i imaju sve skuplju hranu. HSS je predlagao smanjenje PDV-a na hranu na 10% kako bi svim građanima Hrvatske bilo bolje, aktualna vlast je to odbila, a sada pokušava povećanjem plaće onima kojima plaće nisu male, oni koji nemaju ponovno će dobiti mrvice, 40-50 kn mjesečno. Sve njihove promjene idu na teren proračuna jedinica lokalne samouprave koje će biti prisiljene povećati cijene vrtića i komunalna davanja pa će građani u konačnici izgubiti više nego što će dobiti. HSS je uvijek zastupao interese radnika, seljaka, obrtnika i učitelja, a to će činiti i dalje mudrim planiranjem partnera s kojima će organizirati upravljanje na državnoj razini i jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Predsjednik Branko Hrg je poručio, HSS-ovci budite uz mene zajedno preuzmimo odgovornost jer u Hrvatskoj pravice trenutno nema i neće je ni biti s ovom nesposobnom ekipom kao što neće biti ni programa za ruralni razvoj iduće godine, ovom Vladom Hrvatska šansu nema, zato 28.12. je šansa za HSS i Hrvatsku pa vas pozivam da iziđete na izbore i zaokružite Kolindu Grabar Kitarović, rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

 

Skupština je bila u Brodskom stupniku, upravo tamo odakle potječe pučki tribun odani pristalica politike Stjepana Radića, Ilije Martinovića, od milja zvani „čiča Ilija“. Kada je početkom 1905. godine utemeljena Hrvatska pučka seljačka stranka, u njezinu Privremenom glavnom odboru koji je u svojemu članstvu imao 21. člana, bio je i Ilija Martinović. Godine 1920 on biva u Zagrebu izabran za narodnog zastupnika. U tomu svojstvu poziva diljem Slavonije hrvatski narod na jedinstvo i odlučnost u borbi protiv neslobode i bespravlja. Ponovno biva izabran za saborskog zastupnika u požeškom kraju. Selo Stari Slatinik bilo je svjedok mnogih događanja koja su neizbrisivo upisana u burnu povjesnicu ovoga kraja. Jedan od tih događaja zbio se u veljači 1923. godine,kada je Stjepan Radić dana 2. veljače te godine govorio na velikoj predizbornoj skupštini u Oriovcu na mjesnom trgu, a koju je otvorio čiča Ilija Martinović.

 

Skupštinu je uveličala pjevačka skupina Golubice iz Nove Kapele. (A.Stjepić)

Related Post

PRIOPĆENJE HSS-a

Autor - 24/01/2014 0
Hrvatska seljačka stranka ne podržava prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima sudova koji predviđa novi…

STARO PETROVO SELO

Autor - 16/05/2013 0
U Hrvatskom pučkom domu u Starom Petrovom Selu, u srijedu, 15. svibnja, održan je završni, centralni skup Hrvatske seljačke stranke,…