140 GODINA PONOSA I RADA DVD-a NOVA GRADIŠKA (foto)

690 0

NOVA GRADIŠKA 28. svibanj 2011. – Živuće generacije novogradiških vatrogasaca danas su pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića svečano obilježile 140. obljetnicu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška. U proteklih 140 godina bilo je puno razloga vrijednih slavlja ove hvale vrijedne obljetnice. Proslava 140. obljetnice DVD-a

 Nova Gradiška počela je svetom misom za poginule i umrle članove društva, a kod spomenika poginulim braniteljima odana je počast umrlim i vatrgosacima koji su poginuli u Domovinskom ratu, te svim ostalim braniteljima koji su živote dali za neovisnu i slobodnu domovinu. Nakon okupljanja u Vatrogasnom domu vatrogasni ešalon prošao je, predvođen gradskim mažoretkinjama i Gradskom glazbom, ulicama grada do Doma kulture gdje je održana svečana sjednica.

 

Okupili su se danas u Novoj Gradiški čelnici vatrogasnih zajednica Hrvatske predvođeni Teodorom Frickim, dugogodišnjim predsjednikom i počasnim članom DVD Nova Gradiška, načelnikom i zamjenkom predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Željkom Popovićem i Mijom Brlečićem. Bio je tu Pavo Baričić, načelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Slavonskom Brodu, prijatelji vatrogasci iz brojnih društava, zamjenici novogradiškog gradonačelnika dr. Ljerpša Rakas-Vujčić i Milan Mateša, te novogradiški gradonačenik Josip Vuković, danas kao izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića.

Pozdravio ih je predsjednik DVD-a Nova Gradiška Vlado Krpan. Svi su istaknuli dragovoljno, hrabro i nesebično djelovanje DVD-a Nova Gradiška u proteklih 140 godina pod vatrogasnim geslom „Vatru gasi – brata spasi“. Spašavali su novogradiški vatrogasci živote i imovinu ne pitajući čije gori. Perjanica su razvoja vatrogastva u Hrvatskoj, a vatrogastvo u Novoj Gradiški svijetao je primjer dugogodišnjeg osviještenog i humanog djelovanja u zajednici. Uz redovne aktivnosti vezane za zaštitu od požara novogradiški vatrogasci sudjelovali su i sudjeluje u društvenim i kulturnim zbivanjima. Podsjetimo. Suvremeni razvoj vatrogastva počeo je 1864. godine u Varaždinu. Sljedeće 1865. godine dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je u Sisku, 1869. u Ludbregu, 1870. u Zagrebu, a u Karlovcu i Novoj Gradiški 1871. godine. Dobrovoljno vatogasno društvo Nova Gradiška jedno je od osam društva osnivača Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatrogastvo je jedna od najkorisnijih društvenih organizacija, koja djeluje već stoljećima. U sačuvanoj arhivskoj građi marljivi kroničari zabilježili su da je Dobrovoljno vatrogasno društvo u Novoj Gradiški, najstarije u Slavoniji i jedno od najstarijih u Hrvatskoj. Nebrojeno puta su se dokazali.

Sadašnje generacije novogradiških vatrogasaca nastavile su svijetle tradicije vatrogastva suočene s izazovima koje je donijelo novo vrijeme. Uz intervencije u elementarnim nepogodama, najčešće poplavama, sve je više tehničkih intervencija na autocesti Zagreb-Lipovac i ostalim prometnicama u novogradiškom kraju. Brojne prometne nezgode razlog su intervencije vatogasaca i spašavanja unesrećenih. Posljednjih godina, u vrijeme ljetnih vrućina i turističke sezone, novogradiški vatrogasci odlaze kao ispomoć kolegama na Jadran. Od 2006. godine bili su dva puta na Pelješcu, te na Hvaru i Korčuli.

Izdvojimo doprinos vatrogasaca DVD-a Nova Gradiška u Domovinskom ratu. Krizni vatrogasni stožer na čelu s Stjepanom Štiglićem, dugogodišnjim čelnim čovjekom novogradiških vatrogasaca, formiran je od strane Civilne zaštite i preuzeo ulogu organiziranja i pripreme vatrogasnog voda Civilne zaštite za ratne uvjete.U Domovinskom ratu društvo sudjeluje sa 32 operativna člana, a 14 članova bilo je u postrojbama Hrvatske vojske. Pet članova položilo je svoje živote za hrvatsku domovinu. Novogradiški vatrogasci često su pod granatama gasili požare kako bi sačuvali gospodarske, kulturne, stambene i druge objekata. U osam mjeseci agresije na Novu Gradišku intervenirali su u ukupno 268 ratna požara. Ne mareći za ugroženi život, suočeni s granatama, koje su padale za vrijeme intervencija i mecima na njih ispaljenih iz vatrenog oružja, gasili su požare i spašavali privatnu i društvenu imovinu. Za svoj nesebičan rad društvo je dobilo brojna društvena priznanja, pa i SPOMENICU DOMOVINSKOG RATA tadašnjeg predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Nažalost, vatrogasci kao pripadnici specijalizirane jedinice Civilne zaštite nisu dobili status hrvatskih branitelja.

Treba istaknuti sve bolju suradnju sa Gradom Nova Gradiška koji osigurava novac za plaće djelatnika, a u povodu 140. obljetnice svoje je vatrogasce obradovao najvrijednijim poklonom, suvremenim vatrogasnim vozilom vrijednim dva milijuna kuna. Nažalost dobavljač ga nije u mogućnosti isporučiti do obilježavanja obljetnice. Dobra suradnja ostvarena je i s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje, Županijskog centra 112 i Brodsko-posavskom županijom.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Gradiška u 140 godina rada i postojanja, treba istaknuti, u potpunosti je ispunilo svoju ulogu. Jedna od uloga bila je i stalno obnavljanje vatrogasnog kadra. Velika pozornost davana je vatrogasnoj mladeži iz koje se godinama regrutira kvalitetan vatrogasni kadar. Treba pritom istaknuti veoma dobru suradnju s osnovnim školama. Vatrogasnoj mladeži iz Osnovne škole „Mato Lovrak“ posljednjih se godina priključila i mladež Osnovne škole „Ljudevit Gaj“.

 

Related Post

NOVA UDRUGA U OKUČANIMA

Autor - 07/03/2013 0
OKUČANI, 7. ožujak 2013. – Među brojnim udrugama koje uspješno djeluju na području općine Okučani, odnedavno i okučanska podružnica vinkovačke…