143. IZBORNO IZVJEŠTAJNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a NOVA GRADIŠKA

1395 0

Izabrano je novo rukovodstvo na čelu s novim predsjednikom Sinišom Makovičićem i zapovjednikom Ivom Pejakovićem. U Upravni odbor izabrani su Eduard Sabljak i Petar Strinavić.

 

NOVA GRADIŠKA, 13. travnja 2014. – Jučer je u nazočnosti 20 prijateljskih dobrovoljnih društava, među kojima su bila i bratska društva iz Novog Vinodolskog i Bistre, HGSS-a i novogradiških udruga održana 143. izborno-izvještajna godišnja skupština DVD-a Nova Gradiška. Nazočni su bili počasni Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i počasni član DVD-a Nova Gradiška, Milan Šuter, predsjednik Vatrogasne zajednice brodsko-posavske županije, Goran Bašić, predstavnik Grada Nova Gradiška i Edo Latović, predstavnik Vatoprometa.

Skupština je usvojila izvješće o radu i financijsko izvješće, koja je podnio tajnik Dejan Lekić. Iz njih je vidljivo da se novogradiški vatrogasci imaju s čime pohvaliti iako su im aktivnosti u protekloj godine bile ograničene s financijskim sredstvima s kojima su raspolagali. Sadašnje generacije DVD-a Nova Gradiška, o čemu je posebno govorio u izvješću Dejan Lekić, nastavljaju svijetle tradicije novogradiških vatrogasaca koje datiraju iz 1871. godine. DVD Nova Gradiška šesto je društvo osnovano u Hrvatskoj.

Pod predsjedanjem Stjepan Štiglića izabrano je i novo rukovodstvo na čelu s novim predsjednikom Sinišom Makovičićem i zapovjednikom Ivom Pejakovićem. U Upravni odbor izabrani su Eduard Sabljak i Petar Strinavić.

-DVD Nova Gradiška je stručna i humanitarna udruga građana od interesa za grad Novu Gradišku, i RH u cjelini. Osnovni cilj je razvijanje i unapređivanje aktivnosti u zaštiti od požara u skladu s tehničkim razvojem i dostignućima tehnologije i prakse u zemlji i svijetu. Brine se o stručnom osposobljavanju dobrovoljnih vatrogasaca i u tome surađuje s Javnom vatrogasnom postrojbom Nova Gradiška, Vatrogasnim zajednicama Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije. Organizira stručna savjetovanja i seminare, vatrogasna natjecanja te druge stručne i informativno-propagandne aktivnosti od važnosti za zaštitu od požara i vatrogastvo u cjelini – navedeno je uz ostalo u izvješću o radu.

Teodor Fricki čestitao je novogradiškim vatrogascima što djeluju na dobrobiti građana i svoga grada, zaštiti od požara i drugih nepogoda, te tehničkih nezgoda. . Posebno zadovoljstvo izrazi je zbog rada s mladima koji, kako je kazao, na natjecanjima pokazuju da nastavljaju slavnu tradiciju DVD-a Nova Gradiška. Zahvalio se i dugogodišnjem predsjedniku Vladi Krpanu koji, kako istaknuo, ugradio sebe u društvo.

Milan Šuter je također pohvalio rad društva i čestitao na svemu što su činili na provedbi protupožarne zaštite i vatrogasne zaštite u svom gradu i šire, posebno istaknuvši dobrovoljni i nemjerljiv doprinos za svoju lokalnu zajednicu.

Goran Bašić čestitao je na humanoj i opasnoj djelatnošću s kojom se bave štiteći imovinu i ljude, te obećao nastavak dobre suradnje.

DVD Nova Gradiška sa 98 članova, od kojih su 44 aktivna, 32 djeca i mladež, 10 žena i 12 počasnih članova će u ovoj i narednim godinama svoj rad bazirati na preventivnoj zaštiti i edukaciji mladeži i ostalog pučanstva. Očekuju da će osnivanje JVP imati još veći utjecaj na uključivanje djece i mladeži u DVD.

-Naše društvo ne prestaje s vatrogasnom djelatnošću, već ostaje u pripravnosti djelatnicima JVP za moguće potrebe u gašenju požara i tehničkim intervencijama kojih je sve više, ispumpavanja bunara u slučaju poplava, prijevoza vode u slučaju suše i slično. Biti vatrogasac to je nešto veliko, to su posebni ljudi čija se tradicija zasniva na najplemenitijim ljudskim osobnostima kao što su humanost, hrabrost i spremnost da u bilo koji dio dana ili noći pomažu bližnjem u nevolji, što se pokazalo nebrojeno puta u 142 godine rada.

Za svoj rad ne traže puno. Samo im omogućite da imaju odgovarajuću zaštitnu odjeću i opremu, da ne izgube živote ili ostanu trajni invalidi samo zato što su željeli nekome pomoći – navodi se u programu rada za ovu godinu.

 

Skupština je bila prigoda se dodijele zahvalnice, priznanja i uvjerenja o osposobljavanjima i usavršavanjima za zvanja i specijalnosti.

U ime svih vatrogasnih društava obratio se Velibor Topalovac, predsjednik DVD-a „San Martino“ iz Novog Vinodolskog , govorio o velikoj vatrogasnoj obitelji i poručio „Čuvajte DVD Nova Gradiška – trebat će vam“.

Related Post

KONJIČKI TURNIR

Autor - 18/08/2015 0
Lizalii su se prsti iza komada pečene crne slavonske svinje koje su za ovu prigodu pripremili članovi Udruge uzgajivača crne…