16. KOLO NA MEDANU: Uživali u pjesmi, plesu, ljepoti narodnih nošnji i promovirali kulturnu baštinu

2245 0

Autor Franjo Samardžić

DREŽNIK, 24. lipnja 2018. – Jučer je u Drežniku, pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i Općine Rešetari održano, šesnaesto po redu, „Kolo na Medanu“. Bila je to, zahvaljujući Kulturno-umjetničkom društvu „Drežnik“ još jedna manifestacija koja je privukla pozornost mještana, ali i bojnih gostiju koji su uživali u pjesmi i plesu, te promoviranju narodnih običaja i kulturne baštine.

Ono što svakako treba istaknuti, a što su u svojim govorima naglasili, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović i saborski zastupnik Davor Vlaović, koji je i otvorio ovu manifestaciju, je doprinos KUD-a „Drežnik“, njegovih članova, ali i svih mještana, da „Kolo na Medanu“ postane jedna od nezaobilaznih folklornih manifestacija, a Drežnik kao mjesto koje je Ministarstvo kulture prepoznalo u kome se od zaborava čuva kulturna baština, njeguju i na najmlađe generacije prenose folklorne običaje, pjesma i ples, među kojima je i čuveno “šetano kolo”, proglašeno zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Drežničani su i ove godine bili izvrsni domaćini. Pozdravljajući posjetitelje i jučer na Medanu okupljena društva, Marijan Ruškan, predsjednik KUD-a „Drežnik“ nije propustio priliku zahvaliti se svima, od članova društva i mještana, Brodsko-posavske županije i Općine Rešetari, do svih ostalih sponzora koji daju doprinos da Drežnik bude tijekom ljeta jedno od središta i mjesta u Slavoniji poznatom po okupljanju društava, folklornih i pjevačkih skupina u kome se promovira pučka tradicija i baština i uživa u ljepoti narodnih nošnji, a na kraju manifestacije njeni sudionici i posjetitelji zaigraju zajedničko kolo na Medanu.

Kulturno umjetničkog društva „Drežnik“ ove je godine na pozornicu u središtu mjesta dovelo Kulturno-umjetničko društvo „Matija Gubec“ Slavonski Kobaš, KUD „Dragalić“, Folklornu skupina „Obrež“ iz Slovenije, KUD „Ćeralije“ i ženska pjevačka skupina „Drumarice“ iz Brodskog Stupnika. Simbolično, kao jamstvo da folklorna i naroda baština u Drežniku neće pasti u zaborav, prvi su nastupili najmlađi Drežničani, članovi dječje skupine KUD-aDrežnik“ koje je za nastup pripremila Josipa Akmačić.

 

Related Post