16. OBLJETNICA „BLJESKA“ – Domovinski rat je bio obrambeni, pravedan i oslobodilački

844 0

OKUČANI, 30. travanj 2011. – Budući da sutra neću moći biti ovdje, jer ću biti u Vatikanu na svečanosti beatifikacije Ivana Pavla II., došla sam danas kako bi se prisjetila svih onih koji su sudjelovali u toj akciji, koja je bila precizna, kristalno jasna, akcija oslobađanja dijela hrvatskog okupiranog teritorija i sigurno dobar uvod u „Oluju“. Vojno-redarstvena

akcija „Bljesak“ je dokaz da je Domovinski rat bio obrambeni, da je bio pravedan i oslobodilački i da smo imali pravo braniti i oslobađati svoju zemlju. Na poseban način se s pijetetom sjećamo 42 hrvatska vojnika pripadnika HV-e koji su izgubili živote u ovoj akciji, ali i 162 hrvatska branitelja koji su ranjeni. Ovo mora ostati vječno mjesto sjećanja i poštovanja prema svima onima koji su najzaslužniji za slobodnu i neovisnu demokratski i europsku Hrvatsku – izjavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor, nakon što je zajedno s ministrima obrane i gospodarstva, općinskim načelnikom u Okučanima Acom Vidakovićem, županom brodsko-posavskim Danijelom Marušićem, predsjednikom županijske Skupštine Zdravkom Sočkovićem i saborskim zastupnicima HDZ-a, položila vijenac i zapalila svijeću ispred spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima.

– Ništa ne može umanjiti veličinu Bljeska. Ništa ne može umanjiti herojstvo hrvatskih branitelja koji su branili svoju domovinu, svoj dom, svoju djecu, budućnost Hrvatske. Ništa ne može zasjeniti to što je povijesna činjenica i istina. Mi smo pobijedili u ratu koji nam je nametnut, pobijedili smo u krvavoj agresiji koja je krenula na Hrvatsku. Svi ti ljudi kojih se i danas sjećamo i svakako svi hrvatski branitelji su pripadnici pobjedničke hrvatske vojske i na to moraju biti ponosni. Vjerujem da će nas taj ponos voditi i hrabriti i ovom poslu koji je pred nama,a to je završetak pregovora i ulazak u Europsku uniju. Taj trenutak, ulazak Hrvatske u Europsku uniju posvetiti ćemo hrvatskim braniteljima – dodala je Jadranka Kosor.

Related Post