17. MEMORIJAL „HRVATSKI SOKOLI“ LAZE

1176 0

Hrvatski vitezovi svoje su živote ugradili u temelje hrvatske države

 LAZE, 2. – 5. srpnja 2010. – Mještani Laza još su jednom, po sedamnaesti puta kulturnim, sportskim i zabavnim manifestacijama, a posebno memorijalnim skupom, potvrdili da nisu i neće zaboraviti sedmoricu svojih mještna, hrvatskih sokola, poginulih u

Domovinskom ratu. Memorijal “Hrvatski sokoli” potvrdio se kao jedinstvena manifestacija za koju živi cijelo selo i priprema se tijekom cijele godine. Uređujući svoje selo, koje je danas možda i najuređenije mjesto, ne samo u Brodsko-posavskoj županiji, već i u Slavoniji, stvaraju bolje uvjete za život i na taj se način odužuju poginulim mještanima za žrtvu koju su dali za slobodnu i neovisnu domovinu. Svake se godine nešto značajno učine u mjestu. Ove godine je to bilo utređenje dječjeg igrališta i asfaltiranje malonogometnog igrališta koje je prigodno, zajedno s brigadnim generalom Mladenom Mikolčevićem, na upotrebu dao župan Danijel Marušić.

Nakon mise za poginule branitelje, zapaljene su svijeće i položeno cvijeće na njihove grobove na mjesnom groblju. Uoči komemorativnog skupa vijence kod spomenika poginulim braniteljima položili su roditelji poginulih branitelja, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, izaslanstva Brodsko-posavske županije, Policijske uprave brodsko-posavske, Općine Staro Petrovo selo, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“, Mjesnog odbora Laze i OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci.  

Zdenko Zečić je pozdravio sudionike memorijalnog skupa, a posebno roditelje i rodbine poginulih branitelja. Memorijalni skup je bio još jedna prigoda da se evociraju sjećanja na hrvatske sokole, koji se, kako je naglasio Zečić, neće zaboraviti i dodao je da će se sjećanje na njih prenosit s generacije na generaciju. Da to tako mora biti u svojim su izlaganjima potvrdili općinski načelnik Željko Kočijašević, brigadni general Mladen Mikolčević i bivši predsjednik Stjepan Mesić. 

– Oni žive i danas kroz svoju djecu i bitelji, kroz sve nas koji nesmijemo zaboraviti hrvatske vitezove koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države – kazao je župan Danijel Marušić.  

Tradicionalno NK „Graničar“ je organizirao memorijalni nogometni turnir, a posebni gosti bili su nogometaši Cibalie iz Vinkovaca. Održan je okrugli stol „15 godina Bljeska i Oluje“. Na zabavnim večerima nastupali su tamburaški sastavi „Ledina“ iz Cernika „Bosanski bećari“ iz Vinkovaca“, KUD „Trenk“ iz Nove Gradiške, rock grupa „Opća opasnost“ iz Županje, Vokalni ansambl „Lira“ iz Starog Petrovog Sela pjesnikinja Evica Kraljić iz Nove Gradiške.  

Related Post

VINKOVO U STARCIMA 2014.

Autor - 22/01/2014 0
STARCI, 22. siječanj 2014. – Kod kapelice Sv. Vinka danas su se okupili petrovoselski vinogradari i njihovi prijatelji. Pogodovao je…

HSS S PONOSM OBILJEŽAVA

Autor - 02/08/2013 0
U spomen na jedan od najtragičnijih događaja u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti, zločinački napad na prvake Hrvatske seljačke stranke u…