18. MEMORIJAL „HRVATSKI SOKOLI LAZE 2011“

806 0

10. srpanj 2011. – U subotu i nedjelju, 9. i 10. srpnja, u Lazama je održan tradicionalni, 18. po redu memorijal „Hrvatski sokoli Laze 2011“. Uz sportske i kulturno-zabavne sadržaje i ove godine je centralni dio memorijala održan u nedjelju. Počeo je svetom misom zadušnicom za sve poginule sokole iz Laza. Misu je slavio župnik iz Zapolja, p. Čedomil Vešligaj. Zatim su položeni vijenci i upaljene svijeće na posljednja počivališta sedmorice sokola na mjesnom groblju u Lazama: na grobove Željka i Vlade Grganića, Zvonka Novoselca, Ivice Pavlovića, Željka Mikolčevića,. Darka Babića i Josipa Martinović. Poslije toga, položeni su vijenci kod spomenika poginulim sokolima i hrvatskim braniteljima u središtu Laza. Položili su ih roditelji i obitelji poginulih hrvatskih sokola, zatim dr Mladen Lončar, izaslanik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uz Željka Klarića iz ureda hrvatskih branitelja, potom Tomo Čuljak, saborski zastupnik i podpredsjednik saborskog odbora za obranu i nacionalnu sigurnost te brigadni general, Mladen Mikolčević i pukovnik Antun Šaf. Vijenac su u ime županije Brodsko-posavske položili župan, Danijel Marušić i saborski zastupnik, Mato Bilonjić, zatim Mira Voloder, izaslanica načelnika policijske uprave Brodsko-posavske i Marin Marjanović, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška, specijalna policija „Zebre“ Nova Gradiška, na čelu s predsjednikom, Antunom Staklarevićem. Vijenac je položilo i izaslanstvo grada Županja, na čelu s predsjednikom gradskog vijeća Gabrijelom Galovićem, zatim izaslanstvo Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Adžamovci, izaslanstvo općine Staro Petrovo Selo s načelnikom Željkom Kočijaševićem i predsjednikom Općinskog vijeća Stankom Mikićem. Na kraju je položen vijenac Mjesnog odbora Laze i Nogometnog kluba „Graničar“. Ovaj dio programa upotpunio je vokalni ansambl „Lira“ iz Starog Petrovog Sela, pod ravnanjem prof Renate Grgić i članovi Povijesne postrojbe „Hrvatski sokol“ iz Osijeka, sa svojim poglavarom, Miroslavom Čakalićem.

Uslijedio je središnji događaj memorijala – svečana komemoracija, u znak sjećanja na poginule sokole iz Laza. Nakon himne „Lijepa naša“ i minute tišine za poginule hrvatske sokole, pozdravljeni su gosti: već spomenuti dr Mladen Lončar, Tomo Čuljak, Mato Bilonjić, župan Marušić, Gabrijel Galović, a onda i brigadir Siniša Jurković te pukovnici Antun Šaf, Mile Čorak i Pero Bošnjaković, potom Marinko Krajnović, načelnik škole stranih jezika „Katarina Zrinska“ iz Osijeka, prijatelji Laza Zlatko Kajmić, Vlado i Franjo Čuljak i drugi gosti. Pročitana je kratka povjesnica o hrvatskim sokolima iz Laza, a onda su uslijedili pozdravi gostiju i predstavnika lokalne uprave. Posebno toplo pozdravljene su riječi sina Laza, predsjednika Organizacijskog odbora memorijala i brigadnog generala, Mladena Mikolčevića. Stalni sudionik memorijala je i novogradiška pjesnikinja, Evica Kraljić, koja je i za ovu prigodu napisala i pročitala stihove o Lazama, Slavoniji i sokolima. Potom je prikazan dokumentarni film o stvaranju oružanih snaga i Republike Hrvatske, a autori su hrvatska vojna glasila. I ovaj dio programa upotpunio je Vokalni ansambl „Lira“, a tijekom poslijepodne nastavljeni su sportski i zabavni sadržaji ovogodišnjeg memorijala.

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 07/07/2014 0
POŽEGA, 6. srpanj 2014. – Na sedamnaestu obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije, 5. srpnja biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s članovima…