IMAMO SVEĆENIKA

2890 0

GORNJI BOGIĆEVCI – Pod geslom: „Gospodine, ti moju svjetiljku užižeš, Bože, tminu moju obasjavaš…“ (Ps 18,29) fr. Ivan Marija Tomić OP, iz reda braće propovjednika – dominikanaca, je služio MLADU MISU u nedjelju 11. rujna,

ispred crkve Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima, gdje je mladomisnik došao u procesiji od kuće, nakon što je od majke primio roditeljski blagoslov (jer mu je otac umro prije nego što je stupio u dominikanski samostan), gdje se je, nakon prognanstva iz rodne župe Dolina (kod Bosanske Gradiške) s roditeljima doselio.

 

Na blagdan sv. oca Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika – 8. kolovoza ove godine, u župnoj crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu je fr. Ivana Mariju Tomić zaredio za svećenika msgr. Mijo Gorski – pomoćni zagrebački biskup.

 

Na ovu svečanost, nakon 16 godina ponovo se odazvao velik broj vjernika iz župa Gornji bogićevci, Okučani, Nova i Stara Gradiška, braća svećenici i časne sestre, te rodbina i prijatelji fra Ivana. Druga je to mlada misa u Gornjim Bogićevcima nakon Domivnskog rata a zanimljivo kako su oba mladomisnika porijeklom iz bosanske Doline, iz prognanih obitelji koje su novi dom našli u Gornjim Bogićevcima. Pater Damir Šokić OP, koji je na ovoj Mladoj misi propovjedao, je mladu misu služio prije 16 godina – 30. srpnja 2000. godine, a trenutno službu obnaša kao starješina samostana dominikanaca i župnika u Bolu na Braču.

Fr. Ivan Marija Tomić OP, rođen je 24. listopada 1984. godine u župi Dolina, općina Bosanskoj Gradiški od oca Luke i majke Marine. Opću gimnaziju je završio u Novoj Gradiški, te diplomirao na Pravnom Fakultetu u Zagrebu. Redu propovjednika pristupio je 2010. godine, a nakon završene godine novicijata u Dubrovniku položio je svoje prve zavjete. Svečane zavjete položio je u Zagrebu 17. kolovoza 2014. godine. Red đakonata je primio 24. siječnja 2016. u crkvi Kraljice svete krunice u Zagrebu po rukama Banjolučkog biskupa msgr. dr. Franje Komarice. Fr. Ivan se bavi i pjesničkim stvaralaštvom. Početkom ove godine mu je predstavljena prva zbirka pjesama „U sjeni križa“.

Na kraju MLADE MISE, prije nego što je podjelio nazočnima svoj mladomisnički blagoslov, se je zahvalio svima koji su ga pratili na njegovom putu do svećeništva, posebno obitelji, odgojiteljima i dobročiniteljima te se i dalje preporučio u njihove molitve, a posebno se je zahvalio dragom Bogu na ukazanoj milosti.

 

Slavlje je nastavljeno ručkom u Hrvatskom seljačkom domu u Gornjim Bogićevcima gdje je župan Brodsko-posavske županije dr. Danijel Marušić čestitao mladomisniku i članovima njegove obitelji te mu u znak zahvalnosti darovao umjetničku sliku na kojoj je prikazana crkvica u Bosanskoj Dolini.

 

Domaćin, župnik župe Duha Svetoga fra Ivo Brezović je zahvalio mladomisniku i svima koji su doprinjeli da se mladomisničko slavlje obavi na najbolji mogući način, posebice Općinama Gornji Bogićevci, Dragalić i Okučani, komunalnom pogonu Općine Gornji Bogićevci, Komunalnom poduzeću “Sloboština” Okučani i djelatnicima, direktoru radio “Bljesak” koji je izravno prenosio mladomisničko slavlje te Miloradu Oršuliću -Micanu, uredniku i izdavaču publikacije (godišnjaka) „Suze dolinske„ koji je za ovu prigodu dao tiskati izvanredan / prigodni broj “Suze” posvećenu mladomisniku.

Related Post

ŽUPA KRALJICE SVETE KRUNICE

Autor - 01/09/2015 0
NOVA GRADIŠKA – Svake godine krajem kolovoza mnoštvo vjernika skupi se dugim cestama do svetišta u Pleternici, a posljednji dan…