18. susret malih pjesnika

655 0

CERNIK, 18. studeni 2011. – Tradicionalni 18. susret malih pjesnika Slavonije i Baranje završio je danas proglašenjem najboljih pjesama koje je odabralo povjerenstvo u kome su ove godine bili profesor mr. sc. Ivan Slišurić, profesorica

Željka Horvat – Vukelja, pjesnikinja i profesorica Lana Derkač. Nisu imali laku zadaću da od 176 pjesama prispjelih na natječaj iz 46 škola štokavskog govornog područja odaberu pet najboljih pjesama.

Ovogodišnji laureati su IVANA JUKIĆ iz OŠ „Ivana Brlić-Mažuranić “ Slavonski Brod s pjesmom SVETA NEDILJA, MAJA JUKIĆ iz iste škole s pjesmom NOBILES DE CHEMUK (voditeljica im je Silvija Grgurić), VEDRANA GRGIĆ iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo sa pjesmom GRAMATIKA U STIHU (voditeljica Marija Mikanović), DOROTEA PETRIČEVIĆ iz OŠ „Matija Gubec“ Cernik (voditeljica Monika Kovarbašić) i MATEJ DUBRAVAC i MARKO PARAĆ iz OŠ Gradište s pjesmom VJETAR NAD RAVNICOM (voditelj Ivan Đurić).

I ove je godine objavljena zbirka najboljih pjesama s ovogodišnjeg natječaja u kojoj je 40 pjesama 39 malih autora iz 23 osnovne škole. Urednica Monika Kovarbašić pjesme je podijelila u četiri tematske cjeline: Dijete budi – da ti duša srećom blista, Trag vječnosti, Na tvoje lice donijet ću osmijeh i Priroda piše najljepše stihove.

– Sretni smo i ponosni smo što smo se još jednom uspjeli okupiti da u Cerniku da proslavimo praznik pjesnika i pozdravimo najzaslužnije, naše mlade literarne stvaraoce i njihove voditelje – kazao je na otvaranju Mato Ordanić, ravnatelj OŠ „Matija Gubec“, pozdravljajući brojne goste, učitelje i ravnatelj škola, roditelji, učenike i djelatnike svoje škole koja se još jednom potvrdila kao vrstan organizator i domaćin.

Nedeljko Marinov, ravnatelj osnovne škole u Primoštenu, otvorio je 18. susrete malih pjesnika.

– Svi smo mi dio Susreta malih pjesnika Slavonije i Branje, a ima nas, sve nas je ravnatelj nabrojio, koji smo izvan okvira granica koje je ravnatelj prvobitno zamislio. I neka se to dogodilo, jer ovo je najveće i najvrjednije što imamo, a to smo mi jedan drugome kao stari prijatelji. Želim da ova dobra energija traje, da nas drži okupljene, bez obzira gdje ćemo se nalaziti: u Žminju, Zlataru, Cerniku, Primoštenu, Muću, Usori, Žepču ili Tavankutu. Onda će i ovi susreti trajati na dobro ove mladosti ali i nas koji se uz njih uvijek osjećamo mlado. Ovdje se osjećamo lijepo, jer su naši domaćini su sve učinili da to tako i bude – kazao je Nedeljko Marinov.

Pokrovitelj susreta malih pjesnika Slavonije i Baranje bilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a supokrovitelji Brodsko-posavska županija, Općina Cernik, Školska knjiga Zagreb i Eurom d.o.o. Zagreb. Organizaciju ove hvale vrijedne pjesničke manifestacije pomogli su brojni sponzori i donatori.

U Franjevačkom samostanu i crkvi. Sv. Petra organizirano je, za male pjesnike i ostale sudionike ove jedinstvene pjesničke manifestacije, blagovanje kruha i blagoslov plodova zemlje.

 

Related Post